A trecut ceva vreme de cand am postat imagini astronomice aici pe blog. Si asta atat din cauza norilor, cat si a turbulentei crescute atunci cand nu erau nori…
Acum postez cateva imagini realizate in noaptea de 15 spre 16 Februarie, de undeva de langa localitatea Dumitrana (Ilfov). La sesiunea respectiva am fost cu Cumnatu’, impreuna cu care am admirat la ocular atat Luna cat si cele doua planete prezente pe cer la momentul respecitv, la grosismente cat mai variate, de la 100x la 500x.
Incep cu imaginile lunare, realizate cu un telescop C11 (280mm) la F/20 si camera ASI120MM cu filtru IR-pass. Fiecare imagine este realizata din 2200/2800 de cadre din serii de cate 4000 cadre. Mozaicurile sunt realizate din mai multe imagini (de la 2 la 9 zone).
Incep cu Mare Crisium. O parte din imaginea de mai jos a fost selectata ca LPOD-ul zilei de 20 Februarie 2014.
Urmatoarea imagine prezinta craterele Langrenus si Petavius:
Zona din apropierea craterului Gauss, aflat in umbra:
Mare Humboldtianum aflata in umbra, dincolo de terminator, insa ale carei margini exterioare sunt observabile usor in imagine:
Si o imagine a craterului Plato, intr-o iluminare aproape perpendiculara:
Seeingul a avut cateva momente suficient de bune pentru a achizitiona si o imagine a planetei rosii:
La final, ne-am delectat cateva minute cu imaginea la ocular a planetei Jupiter. Evident am realizat si o imagine, din pacate doar in infrarosu apropiat:
Max
(20 Februarie 2014)