Un grup imens de pete solare navigheaza in aceste zile la suprafata astrului zilei. Este vorba de AR1967. Desi nomenclatura este diferita, ei bine fizic grupul este acelasi cu AR1944 vizibil acum o luna.
Cum Soarele a tronat aproape toata ziua pe cerul curat, iar temperatura nu a scazut sub -2.5 grade in jurul pranzului, am iesit impreuna cu sotia undeva pe un camp pentru a incerca sa fotografiez acest frumos grup de pete. Inainte de a ne hotara sa ne deplasam pentru observatii, am avut placerea de a observa cu ochiul liber acest grup undeva in jurul orelor 10 AM, “utilizand” ca filtru solar ultimul val de ceata al diminetii.
Ajunsi la locul de observatii si privind prin ocular, imaginea grupului ne-a impresionat, turbulenta fiind relativ scazuta pentru altitudinea la care se afla Soarele.
Echipamentul utilizat pentru imagini (si observatii la 120 si 200x):
Refractor TS APO 115 F/7, TeleVue Powermate 2x si Canon 550D pentru imaginea discului solar, si TeleVue Powermate 2.5x si camera ASI120MM cu filtru Baader Solar Continuum pentru imaginea de detaliu. Imaginea discului este un stack a 120 de cadre la ISO100 pe cand cea de detaliu este un stack a 3000 de cadre din 7000. In ambele situatii am utilizat un filtru frontal full-aperture Astrosolar pentru astrofotografie.
O imagine colaj:
Imaginea discului la rezolutie ceva mai mare:
Si imaginea de detaliu a grupului:
Cine stie, poate in luna Martie o sa revedem acest maret grup…
Max
(4 Februarie 2014)
Chiar ma gandeam cum/daca valorifici putinul cer senin din ultima vreme 😀
Mda, am reusit partial sa il valorific, insa ar fi fost loc si de mai bine dpdv al calitatii imaginii.