Cometele diminetilor de toamna – 9 Noiembrie 2013

Scroll down to content

O scurta plimbare “de dimineata” impreuna cu sotia, cu fratele si cu tatal ei. Toti ne-am trezit cu noaptea-n cap pentru a merge cateva zeci de kilometrii spre nord, si a incerca sa observam cele patru comete vizibile in aceasta perioada. Destinatia noastra a fost Cota 1000, unde am avut parte de un spectacol astronomic complet, cu Lumina Zodiacala, cativa meteori, si evident cele patru comete, observate de toti printr-un binoclu 20×70.

Cele patru comete au avut “grade de dificultate” diferite in observare: C/2013 R1 (Lovejoy) a fost foarte usor observabila, cu momente cand aveam impresia ca o vedem si cu ochiul liber; C/2012 S1 (ISON) destul de usor observabila, insa doar coama; C/2012 X1 (LINEAR) greu observabila, insa cu o coama imensa; 2P/Encke foarte greu obsevabila datorita dimensiunii foarte mici a coamei, initial confundand-o cu o stea.

Momentan postez doar doua colaje de imagini, urmand sa revin cu fotografii detaliate.

Primul colaj: imagini de detaliu ale cometelor, cat si o fotografie wide realizata de sotie.

Echipament:

-8mm Samyang, Canon 550D pentru wide-field,

-Refractor TS APO 115mm F/7, Canon 550D, ISO 3200. Expuneri: 20x30s (X1 LINEAR), 13x30s (Encke), 24x30s (S1 ISON) si 14x180s (R1 Lovejoy).

Imaginile cometelor sunt la aceeasi scala, pentru a evidentia diferentele aparente de dimensiune.

Morning comets

Si imagini de detaliu alb-negru ale cometelor, fara o scala egala.

The comets of Autumn

Continui cu procesarea imaginilor…

Max

(10 Noiembrie 2013)

10 Replies to “Cometele diminetilor de toamna – 9 Noiembrie 2013”

  1. Frumos prezentat! Chiar nu mai eram la curent cu “stadiul” actual al unor comete mai mult sau mai putin celebre in ultima vreme. (sincer doar ISON si Lovejoy imi erau cat de cat cunoscute – ultima chiar de la tine). Interesant mi se pare, ca toate 4 se prezinta mai mult sau mai putin in aceleasi nuante. Si nu pot sa nu remarc si titlul, asa, usor poetic, gen Carl Sagan 🙂

    1. Mersi Claule. Din pacate, cel putin pana acum, cometa ISON este sub asteptari, insa pare ca are ceva secret in maneca: se pare ca tocmai a dezvoltat o a doua coada, ceea ce este semn de activitate crescuta. Lovejoy insa e intr-adevar o cometa frumoasa, cu activitate crescuta, cozi multiple deja, cu evolutie de la o zi la alta, si in crestere. Encke si X1 sunt ori mici ori slabe, insa amandoua au ceva aparte: una a fost extrem de activa si ne-a adus aminte de o cometa de mult timp trecuta (Holmes) dovedind ca astfel de explozii nu sunt chiar rare; cealalta (Encke) este foarte mica dar foarte luminoasa, si cu o coada filiforma, o dezvoltare destul de importanta fata de forma “normala” pe care ne-o prezenta pana acum cateva saptamani.
      Nuantele (cyan) se datoreaza cianurilor (de la “cian” 🙂 ) pe care toate cometele le au mai mult sau mai putin. Titlul se vrea a fi un pic poetic, in concordanta cu iesirile de dimineata pe frig, pe un cer superb, in cautare de comete, chiar multe, si contempland spectacolul ceresc general.

  2. Foarte frumoase si reprezentative aceste colaje. Mai ales primul imi place foarte mult. Dar imi permit o sugestie. Daca ai putea sa mai faci unul asemenea primului, cu imaginile cometelor insumand un timp de expunere cat mai apropiat, pentru a putea pune in evidenta mai bine diferentele de magnitudine.

  3. se zice ”scara” nu ”scala” ; scala este ”scara” tradus din engleza.
    Exemplu : Ai un proiect la scara 1:200 ; daca daca noi folosim (eronat) verbul ”a scala” cu sensul de ” a aduce la scara” nu inseamna ca e si corect.

    In dicionar scrie doar la cuvantul ”scara” definitia ”a reprezenta un obiect/harta într-un raport anumit și constant față de realitate. ”

    La cuvantul ”scala” nu ai aceasta notiune.

      1. In primul rand ti-as scrie ca nu e politicos sa incepi un mesaj (oriunde!) asa cum l-ai inceput tu pe cel anterior!
        In al doilea rand, multumesc pentru corectura. Intr-adevar e corect “scara” in frazele scrise de mine, chiar daca in general multa lume (chiar in cercurile de Stiinta!) utilizeaza termenul “scala” pentru reprezentarile dimensiunilor unor obiecte asemanatoare ori nu.
        In al treilea rand, speram inca de cand am inceput acest blog, ca cei ce se uita la IMAGINI sa imi aduca critici constructive legate de IMAGINI nu de greselile gramaticale pe care absolut TOTI le facem. Dovada ca si tu ai o gramada de greseli in mesajele tale.
        In al patrulea rand: observi foarte bine ca nu am optiunea de redactare a mesajelor (ar trebui sa o am ???). Daca nu te gandesti sa redactezi inainte de a trimite un mesaj, ei bine asta e problema ta. Insa tocmai felul in care ai scris ambele mesaje duc la concluzia ca mai bine nu comentai greselile mele atata vreme cat si tu faci destul de multe. Sincer sper ca urmatorul mesaj de la tine sa nu fie legat de gramatica/vocabular cat mai degraba sa se constituie intr-o critica constructiva legata de subiectele blogului! Adica FOTOGRAFIILE!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: