Nebuloasa “Ochiul de Pisica”, cu alti ochi – 15 Septembrie 2013

Scroll down to content

Nebuloasa din titlu cu nume de felina este o celebritate din galeria telescopului spatial Hubble.

Pe numele sau “astronomic” de NGC 6543, nebuloasa este una dintre cele mai luminoase nebuloase planetere observabile relativ usor printr-un instrument astronomic chiar mai mic in diametru.

Cu aceasta idee in cap, am incercat sa realizez o imagine care sa surprinda ceva detalii in interiorul nebuloasei, folosind un mic instrument de 150mm diametru (Maksutov, F/12) si un Canon 550D.

Partial am reusit, asa cum se vede in imaginea de mai jos. Tot in aceasta imagine, undeva in stanga jos apare si o imagine de detaliu, procesata ceva mai atent atent la culori cat si pentru detalii.

CatsEyeNebula

Si cum de cateva zile am intrat in posesia (doar momentan, pentru ca e cu imprumut) unei retele de difractie prin transmisie (Star Analizer 100), cu 100 de trasaturi pe milimetru, am zis sa incerc si o imagine de …spectroscopie.

Ce a iesit, se observa mai jos:

NGC6543SpectralView

Emisiile dominante sunt cele ale Oxigenului (O III) cat si Hidrogenului (H alpha).

Deocamdata nu intru in multe detalii despre acest nou “sub-hobby” al unui “hobby” (adica Spectroscopia stelara), pentru ca o sa descriu mai multe intr-un post viitor. Insa pot sa spun ca este un sub-domeniu extrem de interesant, cu destula munca, dar si cu satisfactii pe masura ! Merita incercat de orice astronom amator !

Max

(17 Septembrie 2013)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: