Daca in postul precedent am prezentat cateva imagini ale unei nebuloase planetare cu denumire de felina, ei bine acum, “simtind” venirea frigului, postez cateva imagini ale unei nebuloase cu nume de …iarna.
“Blue Snowball Nebula” (Bulgarele albastru) sau cu denumirea “de catalog” de NGC 7662, este o mica nebuloasa planetara in constelatia Andromeda. Magnitudinea sa de +8.6 o face una dintre cele mai luminoase astfel de obiecte de pe cer, si foarte usor abordabila fotografic de cei interesati.
Fotografia de mai jos a fost realizata in focarul telescopului C 11 (D=280mm, F=2800mm) cu un Canon 550D la ISO 1600, si este o insumare a 20 de cadre fiecare a cate 5 secunde timp de expunere !
Fotografia prezinta un aspect al nebuloasei asemanator cu cel observabil la un grosisment de 70-100x. Evident, mai putin culoarea…
Si imaginea realizata cu camera ASI120MM, in care se observa un numar de detalii de structura in interiorul nebuloasei.
Combinand informatia de detaliu din imaginea realizata cu camera ASI120MM cu cea de culoare realizata cu DSLR-ul, a rezultat o imagine cu detalii destul de bune dar si cu ceva culoare:
In imaginile de mai sus se observa destul de greu si extensiile laterale ale nebuloasei, identificate in secventa urmatoare:
Si ca sa demonstrez ca si amatorii cu instrumente medii pot scoate detalii relevante de pe suprafata Terrei, mai jos am postat o comparatie intre imaginea realizata cu telescopul C11 si cea realizata de Telescopul Spatial Hubble.
Evident ca nu are rost comparatia (cel putin in privinta detaliilor), insa apropierea celor doua imagini aduce un plus de credibilitate asupra detaliilor reale capturate cu telescopul C11. Cam toate detaliile au corespondent pe imaginea HST-ului.
Max
(17 Septembrie 2013)
UPDATE (18 Septembrie 2013):
Cum comparatia de mai sus m-a facut sa investighez mai atent detaliile surprinse in imaginea nebuloasei NGC 7662, am zis sa mai pun o data in comparatie o imagine a telescopului Hubble cu o versiune putin imbunatatita a imaginii cu telescopul C 11.
Ce a rezultat:
Foarte interesante, si aceste fotografii si cele cu ”pisici”. Si de asemenea, comparatia intre imaginea ta, si cea de la Hubble cred ca este avantajoasa pentru telescopul tau, tinand cont de categoria fiecaruia.
Mersi Dragos. O sa tot am sper astfel de imagini la planetare, pentru ca vad ca e relativ usor sa faci imagini la ele. Si intr-adevar vad ca se pot scoate ceva detalii si cu telescopae de 8 ori mai mici decat Hubble-ul, si de la nivelul suprafetei terestre.