Formatiune lunara “neidentificata” (inca) – 1 Septembrie 2013

Scroll down to content

In timp ce procesam imaginile pentru mozaicul lunar din postul anterior, am dat peste o pata intunecata ce imi parea a fi un crater scufundat. Cautand date despre aceasta formatiune, mi-am dat seama ca nu prea se gasesc informatii despre ea. Asa ca, am trimis-o la LPOD pentru a fi identificata de un expert in domeniu.

Momentan, Chuck Wood a postat-o ca LPOD-ul zilei de 10 Septembrie, si natura formatiunii este inca in dezbateri: a trecut de la artefact de imagine la o formatiune reala, posibil o mica depresiune.

LPOD_Shallow crater_Max

In sectiunea de discutii a paginii LPOD (dreapta sus) am postat si alte linkuri catre imagini personale ori ale altor amatori in care formatiunea este vizibila.

Astept verdictul final…

Max

(10 Septembrie 2013)

5 Replies to “Formatiune lunara “neidentificata” (inca) – 1 Septembrie 2013”

  1. Ar putea sa fie urma unei surpari recente a subsolului? Stiu ca pe Luna sunt cateva ”gropi” descoperite in diverse locuri, a caror origine, din ce se vorbea atunci ar fi o surpare.

    Poate si acum e acelasi lucru.

    1. Deocamdata Domnul Chuck nu a mai dat semne la sectiunea “Discutii” de pe LPOD asa ca inca astept un raspuns. Cert este ca nu este o formatiune “noua” in adevaratul sens al cuvantului, eu identificand-o atat in alte imagini personale din anii trecuti cat si pe imagini ale altor amatori. Numai ca am fost pana acum primul care a remarcat-o…De fapt primul care a pus intrebarea “ce-i asta ?”

    1. Nu-i anomalie man…dar nici prea “normala” nu e formatiunea. E cam departe de terminator si totusi are o umbra “adanca”, si nici forma chiar de crater nu are…
      Posibil sa fie o simpla depresiune, desi adancimea ei pare destul de mare tinand cont de umbra. Langa umbra mai pare a fi o “dorsa” lunga, adica o formatiune de lungime mare insa de latime mica, (un fel de deal luuuung) ridicata fata de nivelul mediu al zonei cu cateva zeci pana la sute de metrii. Nu stiu daca are legatura directa cu respectiva dorsa, insa cert e ca toata zona respectiva a fost candva foarte activa geologic.

  2. Glumeam si eu. Multumesc si pentru explicatia a ceea ce ar putea cauza umbra. Nu e posibil totusi sa fie o formatiune destul de “banala”, pusa in valoare de o iluminare mai deosebita a suprafetei lunare in momentul respectiv ? Oricum, in contrast cu relieful lunar inconjurator, care este destul de “sharp”, umbra in cauza apare destul de difuza, fara margini clar conturate, pe mine ma duce cu gandul la un fel de depresiune destul de rotunjita.. in fine..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: