Prin Padurea Comana – 5 si 6 Iunie 2013

Scroll down to content

De foarte multa vreme nu am mai postat nimic din marele numar de fotografii realizate prin Padurea Comana…

Asa ca vin cu cateva imagini mai “proaspete”, de doar cateva zile, realizate in doua mini-incursiuni de seara impreuna cu sotia prin zona vestica a Parcului Natural Comana.

Cum anul acesta clima a afectat mai mult sau mai putin evolutia speciilor (si aici ma refer la emergenta lor), multe dintre ele au aparut in perioade un pic mai “anapoda” fata de normal.

Incep cu specia cea mai des intalnita in aceste doua zile, o specie de fluture, pe numele ei Amata phegea. Acest fluture apartinand Familiei Arctiidae, este un exemplu bun de mimetism, specia “copiata” fiind Zygaena ephialtes. Aceasta din urma este o specie “toxica” pentru pasari, motiv suficient de important pentru A. phegea de a copia aspectul general.

Ce-i drept, la o prima vedere, aspectul acestui fluture este unul destul de monoton: observat de la distanta, pe cararile de padure scaldate rar de razele Soarelui, fluturele pare a avea o simpla coloratura neagra cu ceva pete albe. La o inspectie mai atenta, eventual in lumina solara ori a flash-ului, nuantele albastrui-metalizate incep sa sara in evidenta.

IMG_1976p

IMG_2519p

IMG_2521p

IMG_2527p

IMG_2524p

Zborul fluturelui, aparent “lenes” si greoi, se datoreaza cel mai probabil “lipsei oricarei griji”, “mentalitate” data de copierea speciei toxice.

In zbor este unul dintre putinii fluturi ce pot fi fotografiati relativ usor:

IMG_2605p

lenesii

Ce-i drept este si unul dintre cei mai activi fluturi, perechile mascul-femela fiind in aceasta perioada foarte des intalnite pe frunze ori pe fire de iarba:

IMG_2531p

IMG_1967p

IMG_1998p

IMG_1997p

O alta specie a carei perioada maxima de activitate tocmai a inceput, este cicada mare (Tibicina haematodes). In ultimii cativa ani am avut deseori placerea de a asista la emergenta adultului din invelisul nimfal.

Nici anul acesta nu am ratat acest eveniment oferit gratis de Natura:

cicada

IMG_2491p

O alta specie, aflata tot la inceputul perioadei de activitate: Lucanus cervus (Radasca), prezenta atat pe trunchiurile copacilor cat si zburand la orele de seara in coronament.

Unii dintre masculi pot atinge dimensiuni destul de mari, asa cum o prezinta si ultima fotografia din seria urmatoare; mana “de comparatie” apartine sotiei.

IMG_1988p

IMG_1980p

IMG_2027p

radasca

IMG_2044p

In asociere cu L. cervus, tot in aceasta perioada, se gasesc de obicei, in anumite zone cu arbori mai batrani, si impreionantii Cerambix cerdo (Croitorul mare).

IMG_2012p

IMG_2021p

IMG_2005p

Asocierea celor doua specii este foarte evidenta in urmatoarele doua imagini, realizate in cele doua zile consecutive, “decorul” fiind asigurat de aceeasi creanga situata undeva la 6 metrii inaltime intr-un stejar secular. Prima imagine este un mozaic (din 4 cadre) si este destul de mare, insa de-alungul ei se gasesc mai multe exemplare atat de Lucanus cat si de Cerambix.

creanga

IMG_2501p

Pe langa aceste subiecte mai evidente, o multime de alte specii de nevertebrate sunt observabile la orele de seara pentru cei ce cauta:

IMG_2517p

IMG_2504p

IMG_2514p

IMG_1984p

IMG_1971p

Cat mai poate, Padurea Comana inca ofera celor interesati subiecte “naturale” foarte diverse. Imortalizarea lor fotografic poate fi una dintre ultimile actiuni de protejare (macar virtuala) a acestor specii, tinand cont de actiunea nefasta pe care o are Homo manelistus dobitocensis in aceasta REZERVATIE NATURALA !!!

Max

(7 Iunie 2013)

2 Replies to “Prin Padurea Comana – 5 si 6 Iunie 2013”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: