O noua observatie fotografiata a asteroidului 1998 QE2.
De aceasta data nu am mai avut timp sa achizitionez cadre pentru un interval mai mare, insa chiar si asa deplasarea asteroidului este usor vizibila.
Imaginea finala, rezultatul unui stack a doar 9 cadre, pentru un timp total de aprox 4,5 minute:
Si o animatie realizata din aceleasi 9 cadre; asteroidul este vizibil in partea central-sus a imaginilor.
Max
(6 Iunie 2013)
Pdestul de rapid. E bine de vazut din cand in cand ceva mai dinamic pe cer, desi chestii de genul asta, prea dinamice si prea apropiate produc din cand in cand extinctii globale.
As dormi ceva mai linistit stiind ca inca un astronom s-a alaturat vanatorii mondiale de obiecte de genul asta :D. Cu cat mai multi “ochi” pe cer cu atat mai bine.
Mda Claule, ai dreptate cu obiectele astea din cand in cand “apropiate”. Eu zic sa zici “mersi” ca asta e vizibil usor, gandeste-te la aia care ii vedem in ultimul moment, chiar daca sunt ei mici, au potential sa distruga un mic orasel..
Inca nu m-am alaturat observatorilor sistematici de asteroizi, dar din cand in cand mai arunc o privire si spre aceste mici puncte de lumina cu o mare potentiala personalitate 😉
O intrebare … Ce este lumina aia care se vede doar 2 cadre stanga deasupra jumatatii imaginii … ai surprins o explozie a unei stele cumva?
Uneori mai ai parte de zgomotul aleator al senzorului, alteori de raze cosmice efemere. O explozie a unei stele dureaza mult mai mult de atat, cateva zile de fapt. Singurele “flash-uri” de lumina de durata foarte scurta observabile de amatori sunt fie meteorii (cu ochiul liber) fie impactul unui corp meteoric cu Luna ori planetele mai mari (au fost relativ recent astfel de stiri, impact pe Luna, impact pe Jupiter…).