Cum de mult nu am mai abordat subiecte “astronomice”, ei bine acum doua zile am hotarat sa imi “indrept atitudinea” si sa achizitionez cateva imagini ale unor obiecte efemere (cel putin in pozitie) ce “hoinaresc” prin Sistemul Solar.
Primul asemenea obiect a fost asteriodul 1998 QE2 ce tocmai ne face o vizita “intima” trecand la cateva milioane de kilometrii de sistemul Pamant-Luna (mai exact la 15.2 distante lunare, adica de 15.2 ori distanta Pamant-Luna). Obiectul in sine are un diametru de 1.6km si in plus are si un mic companion (nu chiar mic, “doar” vreo 600 metrii), invizibil cu instrumente optice de amator.
Cateva informatii despre acest vizitator gasiti aici si aici.
Pentru a putea localiza obiectul am utilizat hartile “compuse” de Adrian Sonka, ce pot fi gasite aici.
Incep cu cateva secvente realizate prin suprapunerea a mai multor zeci de cadre ce evidentiaza deplasarea asteroidului:
Utilizand ca instrument luneta de 65mm diametru si 420mm distanta focala am avut un camp vizual “generos”, surprinzand in timpul expunerilor si cateva zeci de sateliti geostationari (vizibili in imagini ca dare liniare).
Unii dintre acesti sateliti au avut si scurte “flare”-uri, deci cresteri relativ scurte de lumina.
Doua exemple:
Pozitia asteroidului este si ea marcata.
Si o animatie realziata din 81 de cadre in care asteroidul se observa deplasandu-se intr-un interval de aproximativ 43 minute. Se observa si “ploaia” de dare luminoase, in realitate sateliti geostationari.
In animatie asteroidul pare a se deplasa spre stanga, pornind dintr-o pozitie initiala situata central in cadru.
ATENTIE: Animatia este mare !
Cel de al doilea obiect fotografiat a fost cometa PanSTARRS, ce a devenit intre timp (de cand nu i-am mai acordat eu atentie cel putin) circumpolara, deci vizibila toata noaptea. Si “mai circumpolara” de atat nu se poate, ea fiind in aceasta perioada in apropierea Polarei. Chiar daca magnitudinea ei a scazut destul de mult, cometa ramane un subiect fotografic foarte interesant, cu o coada liniara filiforma (de fapt anti-coada) ce are o lungime aparenta de peste 4 grade.
Si doua imagini “curate” (fara scris pe ele adica), una pozitiv alta negativ pentru o mai buna perceptie a cozii:
Din pacate toate imaginile de mai sus au fost realizate de pe un cer suburban, ceea ce inseamna ca au fost afectate de poluarea luminoasa, in cazul de fata ea fiind generata de Bucuresti, situat la nord de locatia aleasa.
Daca asteroidul mai “sta” doar cateva nopti vizibil relativ usor pe cerul nostru, ei bine pentru cometa PanSTARRS mai avem destule nopti de observatii.
De pe un cer bun de munte cred ca adevarata dimensiune a cozii poate fi fotografiata corect. Din pacate mai am de asteptat pana cand vremea si vremurile imi vor permite o scurta incursiune pe un astfel de cer…
Max
(5 Iunie 2013)