O superba dimineata undeva in camp…
Cam asa ne-a parut (mie si sotiei) dimineata de 6 Aprilie cand, dupa o scurta deplasare pe Autostrada Soarelui pana in apropierea localitatii Fundulea (jud Calarasi), am avut parte din nou de un cer “cu multe stele”. Chiar daca ceata era prezenta la nivelul solului, deasupra capetelor bolta cereasca se desfasura in toata frumusetea ei cu o Cale Lactee vizibila pana la orizontul sudic.
Subiectul deplasarii a fost observarea vizual si fotografic a cometei PanSTARRS aflata inca in apropierea galaxiei M 31. Dupa montarea setup-ului constand in cele doua aparate Canon 550D fiecare cu obiectivul lui, ambele montate pe montura NEQ 6 cat si un Canon 1000D montat pe un trepied foto, am inceput sa cautam cometa cu ajutorul instrumentelor optice naturale (“ochile”). Nu dupa mult timp am reusim sa observam cometa, insa initial am confundat-o cu galaxia M 31: nu credeam ca o sa o mai putem reobserva asa de usor cu ochiul liber. Insa cerul “de tara” si-a spus cuvantul, si dupa alte cateva minute observam si galaxia ceva mai slaba ca luminozitate.
Estimarea de magnitudine a cometei prin comparatia cu M 31 a dus la o valoare de +3, iar ca dimensiune cometa parea a se intinde pe axa mare pe aproximativ 1 grad !
Incepem sa achizitionam si cadrele fascinati de privelistea oferita de “conjunctie”.
Rezultatul personal al achizitiei:
Imaginea a fost realizata cu Canon 550D si obiectiv Canon 100mm la F/2.8, ISO 1600, 27×60 secunde.
In imagine, pe langa satelitii foarte cunoscuti ai galaxiei M 31 (si anume M 32 si M 110) se mai observa si o alta galaxie-satelit (in stanga sus) pe numele ei NGC 147. Destul de departe de galaxia-mama nu ?
Si imaginea sotiei, ce surprinde mai bine detaliile interioare ale cometei:
Imaginea ei a fost realizata cu un Canon 550D, obiectiv Tamron 55-200 la 135mm si F/4, ISO 1600, 27x 60 secunde.
Avand doua seturi de imagini, am zis ca se poate duce mai departe procesarea, si din doua imagini a rezultat o singura fotografie finala, profitand atat de detalii cat si de aspectul si culorile generale ale obiectelor.
Imaginea “combinata”:
Si o varianta alb-negru cat si negativul imaginii de mai sus, pentru o apreciere poate mai buna a extinderii cozii cometei:
Detaliile tehnice sunt prezentate pe imagine.
La final, o fotografie realizata cu Canon 1000D si obiectiv Sigma 50mm @F/2.8, 9×13 secunde la ISO 1600, de pe trepied.
Imaginea surprinde aspectul cerului deasupra orizontului estic, in crepusculul de dimineata.
Cand scriu acest post cometa e deja departe de galaxie, insa vizibilitatea ei dimineata se imbunatateste. Evident, pentru cine are cer senin…(eu unul nu).
Max
(10 Aprilie 2013)
Fix o luna de cand am inceput observarea acestei frumoase comete “de primavara”.
Cred ca ai muncit ceva pentru obtinerea combinatiei (numai cand ma gandesc la rotire si rescalare…) dar rezultatul a meritat tot efortul!! Superb! Tot din aceeasi dimineata si locatie (care intr-adevar ne-a uimit cu frumusetea cerului) iata si un FOARTE scurt time-lapse care infatiseaza miscarea aparenta a stelelor si a Caii Lactee pe bolta cereasca:
https://picasaweb.google.com/102002096543665267621/CometaPanSTARRS2013#5865353989036525442
Fain Domne si ce ti-a iesit tie…desi e prelucrat dupa o zi intreaga de stat la Conferinta nu ? 😀
Mai e nevoie de astfel de iesiri, pe cer bun departe de poluarea luminoasa !
Max, felicitari tie si sotiei pentru aceste imagini! Intr-adevar a fost o iesire “fructuoasa” 🙂
Fotografiile voastre sunt mereu printre cele mai reusite pe care le vad online.
Multumim Loredana. Ma bucura faptul ca sunt privite fotografiile noastre. Sper doar sa ne perfectionam la timp pentru astrul efemer din iarna viitoare: cometa ISON.