Soarele – 6 Aprilie 2013

Scroll down to content

Cum in aceasta perioada pe discul solar avem parte de o superba si destul de mare pata, am zis sa mai incerc cate o fotografie solara cu diverse instrumente.

De aceasta data am recurs la Maksutov-ul de 90mm combinat cu aparatul DSLR.

Am avut parte de conditii frumoase de primavara, cu 20 de grade, senin, si turbulenta suficient de mica incat sa surprind detalii relativ fine (pentru acest instrument) cum ar fi granulatia solara.

Imaginea de mai jos, colorata artificial, prezinta marea pata AR 1711 impreuna cu alte cateva grupuri mai mici si cativa pori. Imaginea este destul de mare ca rezolutie, iar in dreapta jos am inclus si o reprezentare a dimensiunii reale a Pamantului fata de discul solar. Pata AR 1711 este de 3 ori si ceva mai mare decat planeta noastra !

Sunspot groups April 6, 2013

Si versiunea alb-negru:

Sunspot groups April 6, 2013 BW

Cum dupa-amiaza de primavara in Natura trezeste si alte forma de viata decat astronomii amatori, am avut placerea de a observa/fotografia si o pasare de prada ce la randul ei era la ora de observatii.

Este vorba de Vanturelul rosu (Falco tinnunculus), poposind intr-un copac aflat la 50 de metrii departare. Si daca tot eram cu telescopul pregatit pentru Soare, am zis sa il incerc si la ceva mai…”pamantesc”:

vanturelul rosu 1

vanturelul rosu 2

vanturelul rosu 3

Max

(6 Aprilie 2013)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: