Si inca un test cu mica luneta de 65mm. De aceasta data, in urma discutiilor cu cei de la TS, am incercat rezolvarea problemei “stelelor triunghiulare”. Si cred ca am si reusit.
Am iesit la o sesiune de observatii dedicata testarii opticii micii lunete. Subiectul fotografic principal a fost Luna, trecuta de Primul Patrar.
O prima imagine in focar, cu Canon 550D, prezinta subiectul invaluit intr-o coroana. Imaginea este de tip HDR realizata din doar doua cadre.
Urmatoarea “operatiune” a constat in achizia cadrelor pentru un colaj lunar. Sapte zone fiecare un stack din 500 de cadre au fost suficiente pentru a realiza imaginea de mai jos. Camera utilizata a fost ASI120MM cu filtru IR-pass 685nm si barlow Baader Zoom la 4x. Imaginea este subdimensionata pentru a mai compensa artefactele de procesare datorate norilor cirrus ce treceau peste discul lunar.
Si aceeasi imagine rotita pentru o vizualizare mai “estetica” :
Dupa acest colaj am incercat si o imagine direct in focar tot cu camera ASI120MM, rezultatul fiind un stack din 500 de cadre:
Si motivul principal pentru care iesisem cu luneta 65Q: testul pe stele. Dupa o ora si jumatate petrecute “la rece” pentru a supune instrumentul la temperaturi mai joase (cauzatoare de stele “triunghiulare” prin tensionarea lentilei de corectie in celula de prindere), am realizat si o serie de 13 cadre ale unei zone din constelatia Cassiopeia. Rezultatul arata clar ca efectele negative “simtite” in “First-light-ul” de saptamana trecuta au fost eliminate:
Aceasta corectare “de design” plus eliminarea vignetarii (prin incropirea unui adaptor pe formatul 2 inch pentru aparatul foto) m-au mai inveselit si motivat pentru a mai iesi cu micul instrument la observatii. Chiar eram pe punctul de a-l da inapoi acum cateva zile. Doar o farama de optimism m-a tinut “locului”.
Max
(20 Februarie 2013)
Sper sa nu ma injuri, dar efectele s-au redus, e adevarat, mult, dar nu ai disparut de tot. In plus, facand un tur al marginilor imaginii, vad ca stelele de pe margine au un fel de raze, care merg spre exterior, cam pe toata imaginea. Deci corectia cu o singura lentila isi cam spune cuvantul.
Pe de alta parte, o luneta usoara, la pretul asta, nu prea gasesti.
Asa imi pare si mie Dragos, cu corectia. Insa mergand pe faptul ca pixelii senzorului sunt foarte mici, efectele prezente sunt si ele in principiu destul de mici raportate la tot campul. Insa imaginea finala o reduc de obicei la 30-40% (cel putin la cele de deep-sky), plus procesari pentru a releva zonele de nebulozitate slaba, ceea ce o sa duca la eliminarea din imaginea “postabila” a “cometelor”. Si oricum, asa cum zici si tu, era clar ca o corectie cu un singur menisc (foarte bombat de altfel, raza mica ๐ ) nu o sa fie perfecta.
Intr-adevar, pentru banii dati e OK deocamdata. Nu e chiar usoara (e cam la fel de grea ca un ED de 80mm) insa e foarte scurta ! Centrul de greutate e mai aproape de montura, focuserul e foarte bun, iar focala de 420mm e permisibila ghidajului imperfect. Acum sa o si probez pe ceva serios (deeeeeeeeeeeeep sky).
Greutatea a fost chestia care pe mine m-a impiedicat anul trecut sa iau si eu un ED din asta mic, 65 sau 70. Voiam pe post de teleobiectiv. Dar la 2kg si nu prea merge decat cu trepied. Si gandindu-ma ca vreun kilogram e doar focuserul, i-am zis lui Wolfi Ransburg sa faca unele cu focuser elicoidal, ca e mai mic si mai usor. Dar se pare ca nu s-a prins ideea.
Acum, spor la deeeeeeep sky. Totusi, incearca sa nu ii faci pe astia sa dea jos Hubble-ul.
Intr-adevar greutatea e un mic impediment la transport, insa in acelasi timp imi confera (cel putin mental) si o siguranta a calitatii mecanice. Focuserul are 1 kg aproximativ, si e foarte bine facut si util.
Mersi de urare. Sper sa am drum in martie pe la munte pentru cometa PANSTARRS (unul dintre motivele principale pentru care am achizitionat luneta, si pentru care nu am vrut sa o trimit inapoi la TS pentru modificarile recomandate-dura prea mult).
Daca nu mi-ai zis nimic de ”dulce” pana acum, de data asta cred ca o s-o faci.
Uite aici ceva dragut.
http://www.intercon-spacetec.de/produkte/produkthersteller/produktkategorie/teleskope-1/produkt/fs_60cb/
Da Dragos. Frumos. Chiar daca luneta asta nu e corectata pentru camp asa cum e TS-ul, tot parca as fi dat banii pe Tak-ul asta. E, data viitoare cand vreau sa mai cumpar ceva te anunt pe tine inainte si poate gasesti ceva mai ieftin ๐
Poti sa apelezi oricand. In mod sigur gasesc ceva mai iestin….de 10 000.