Si inca putina “joaca” cu microscopul “de servici”.

De aceasta data am ales un subiect ceva mai “comun”. Ceva ce “salasuieste” prin apa de plante: o alga verde din genul Chlorella. Mediul din care a fost “extrasa” specia in cauza a fost apa dintr-un simplu pahar cu o si mai simpla planta, ornament de prin biroul de servici.

Ca fapt divers (si aparent comic) aceste alge sunt o posibila viitoare sursa de hrana ! Probabil cand toti porcii si puii de gaina or sa fie doar fosile, nepotii nostrii or sa se gandeasca “cum omorau si mancau oare stramosii nostrii animalele alea, cand din algele verzi de apa scoatem toate proteinele de care avem nevoie..?”. Dar pana atunci, tot mai buna-i carnea :).

Alga de fata fotografiata este o Clorofita.

Pentru imaginile de mai jos am folosit atat tehnica iluminarii prin transmisie cu camp luminos (C.L.) cat si fluorescenta cu tot cu ajutorul Naturii prin Autofluorescenta.

Procesarea imaginilor cat si suprapunerea lor pentru compunerea informatiilor din lumina transmisa cu cea din fluorescenta au fost realizate in Photoshop CS2.

Subiectii au fost doi “ciorchini” (mini-colonii) de Chlorella:

green algae

alga 1

alga 2

alga 3

Si daca am inceput sa stapanesc cat de cat tehnica procesarii imaginilor combinate transmisie+florescenta (sau asa zic eu…), atunci urmatorul subiect trebuie sa fie si mai interesant si eventual mai plin de detalii interesante!

Max

(20 Februarie 2013)

2 Replies to “Alge verzi – 20 Februarie 2013”

 1. Cool looking micro-stuff. Interesant de vazut cum prospera viata in orice picatura de apa. Eu zic ca e un teritoriu vast de explorat si exprimentat pe latura asta. Asteptam si alte incursiuni 🙂

  In alta ordine de idei, referitor la carne, voi cita o pelicula clasica:

  ” I know this steak doesn’t exist. I know that when I put it in my mouth, the Matrix is telling my brain that it is juicy and delicious. After 9 years, you know what I have learned? [Eats the piece of steak and sighs contently] Ignorance is bliss.”

  Deci algele cred ca vor mai avea de asteptat 😛

  1. Da, intr-o singura picatura de apa gasesti foarte multe fiinte VII !
   De altfel, cam din “vina” lor traim si noi…asa ca e bine ca sunt acolo.
   Personal, cand ma uit la ele parca vad in trecut, in istoria pre-reptile, chiar pre-trilobiti…
   Cu carnea…asa e. O sa mai dureze ceva pana cand o sa ne schimbam meniul. Insa ca si solutie viabila pentru tarile cu populatie in explozie si posibilitati de crestere de animale reduse…ei bine ar fi o varianta. Cine stie. Poate ma aud Natiunile Unite si dau o mana de alge 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: