First Light – Olympus BX 51 – 16 Februarie 2013

Scroll down to content

Desi nu e un “obiect” personal, pot sa spun ca am “la indemana” de acum un instrument foarte performant intr-ale microscopiei. Din pacate doar la servici…

Este vorba de un microscop optic Olympus BX 51 dotat cu o camera Olympus DP72Ā  de 12.8 Mp (cu tehnica “pixel shifting”, despre ea, mai multe informatii aici si aici).

Detalii despre aceasta “bijuterie a microscopiei” se gasesc aici, aici si aici.

Cum nu sunt chiar la inceput de drum intr-ale microscopiei, am vrut in “prima ora de acomodare” cu BX 51 sa vad de ce e in stare, in special intr-ale rezolutiei.

Am ales pentru asta solzi de fluture (ce altceva ? šŸ™‚ ) apartinand speciei Araschnia levana f. prorsa.

Am utilizat mai mult metodele de imagistica in camp luminos in transmisie, reflexie, si doar putin in fluorescenta.

Momentan nu pun scala pe imagini, urmand sa updatez postul de fata cu detalii suplimentare dupa o a doua sesiune.

Incep cu o imagine a mai multor solzi inlaturati de pe aripa fluturelui si amplasati direct pe lamela microscopului, utilizand obiectivul de 10x. Imaginea din stanga este realizata din suprapunerea unei imagini in camp luminos prin transmisie cu una prin reflexie si polarizare, ambele fiind cate un stack din 4-5 cadre in plane diferite de focalizare (suprapunere realizata cu Zerene Stacker). Imaginea din dreapta este negativul celei din stanga, pentru un mai bun contrast.

10x

O alta imagine realizata doar prin transmisie in CL (Camp Luminos) cu obiectivul de 20x, al aceluiasi tip de solzi (tot specia Araschnia) insa in pozitia “naturala” fixati pe aripa fluturelui. Imginea este un stack din 10 cadre. Se observa detalii foarte fine cum ar fi “nervurile” longitudinale ale solzilor.

20x

Mergand “mai in detaliu” cu obiectivul de 50x…trei imagini prezentand un singur solz (prezent si in centrul primei imagini de mai sus). Prima este o suprapunere a trei imagini, cea in lumina transmisa, una in lumina reflectata (cu polarizare) si una in fluorescenta. Cea de a doua este negativul primei, pentru un contrast mai bun. Ultima este imaginea in lumina transmisa. Se observa diferentele de detalii dintre metode, cat si detaliile foarte fine dintre nervurile longitudinale surprinse doar prin transmisie.

la 50x

Si mergand chiar mai departe, cu obiectivul 100x (marirea maxima), doua imagini alb-negru (stanga-transmisa CL negativ, dreapta-reflectata (polarizare) + fluorescenta), fiecare un stack a cate 10 imagini individuale, prezentand acelsi solz cu detalii foarte fine corespunzatoare fiecarei metode de iluminare.

la 100x an

Si o animatie din cele doua imagini, cu cea realizata prin reflexie/polarizare de aceasta data in culori exagereate:

anim 100x

Toate imaginile au fost achizitionate cu softul camerei, iar procesarea am realizat-o cu Zerene Stacker si Photoshop CS2.

Max

(16 februarie 2013)

UPDATE (17 Februarie 2013):

Revin acum si cu imagini relevante pentru rezolutia atinsa in imaginile de mai sus.

Pe urmatoarele imagini am “lipit” si scala pentru a avea o idee de detaliile surprinse si de dimensiunea generala a solzilor fluturilor.

Incep cu o comparatie intre o imagine realizata prin transmisie-camp luminos (stanga) si una prin reflexie cu polarizare (dreapta).

comp 2

Si o comparatie intre cele trei tipuri de iluminari utilizate: transmisie CL, reflexie cu PL si fluorescenta:

comp

O imagine in fluorescenta in care se observa prinderea solzilor pe nervurile aripii:

solzi c

Si acum cate ceva despre rezolutia atinsa. In colajul de mai jos sunt prezentate trei imagini ale unui solz realizate cu trei obiective diferite: 10x, 50x si 100x.

marire b

Pentru evidentierea celor mai mici detalii, imaginea a treia de mai sus este amplasata langa un crop 100% din imaginea originala. Tinand cont de scara, cele mai mici detalii observabile sunt de ordinul a 0.26-0.3 (medie 0.28) microni, ceea ce corespunde perfect cu limita teoretica a obiectivului utilizat.

detaliu

Max

4 Replies to “First Light – Olympus BX 51 – 16 Februarie 2013”

  1. E ceva ce nu am inteles. In ultima fotografie, cropul din dreapta, scala imi spune ca vad detalii mai mici de 1 micron. Chiar mult mai mici.

    Pe de alta parte spui de 2,8 rezolutie atinsa.

    ???

    1. Mersi Dragos. Am modificat. Pff..ce eroare šŸ™‚ Normal ca sunt sub-micronice. Ce vroiam sa accentuez, si nu am reusit šŸ™‚ era ca rezolutia atinsa de mine in imaginile respective este la nivelul teoretic maxim de rezolutie pentru astfel de obiective (0.28 microni).

  2. Mai am o intrebare, fara legatura cu subiectul. Nu poti sa faci paginile astea mai late, sa fie postarile mai concentrate, ca trebuie sa dai o gramada la scroll?

    1. Nu am cum Dragos, asta e tema utilizata de mine. E o tema cu format universal, atat pentru monitoare Full HD, monitoare cu rezolutie mica, dar si tablete, telefoane mobile, etc. E facuta pentru vizualizare rapida pe ecrane inguste. SI la mine pe monitor Full HD trebuie sa dau de scroll la greu, si e putin enervant, plus ca nu pot sa pun imaginile aliniate si pe orizontal. Insa acum e mult prea tarziu sa refac tot blogul cu o alta tema. Exista o tema care mi-ar fi placut, e si ceva mai lata, insa a aparut la un an dupa ce incepusem deja blogul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: