Si daca in ultimile cateva posturi am prezentat specii de insecte fotografiate in anii precedenti, acum vin cu ceva “proaspat”: unul dintre cele doua exemplare de Eudia pavoniella proaspat transforamte din crisalide in conditii de laborator.
Desi aceasta specie ar trebui sa iasa in Natura incepand cu luna Martie, ei bine, in conditii de laborator ea iese din crisalida destul de devreme, functie de temperatura ambianta.
Si cum subiectul fotografiat a fost prima insecta pe anul acesta, ei bine “m-am jucat” fotografic si cu amplificari mari (optice).
O imagine cu marirea maxima data de utilizarea unui obiectiv inversat SMC Pentax-M si a catorva inele de macro pe Canon 550D, prezentand in detaliu solzii de pe una dintre aripile anterioare:
Pentru a percepe dimensiunea solzilor raportata la dimensiunea exemplarului, am mai realizat si un colaj din imagini achizitionate cu obiectivul de macro Canon 100mm (1:1) cat si cu diferite inele de macro si obiectivul inversat SMC Pentax. Intre imaginile 2-6 factorul de amplificare succesiv de la o imagine la alta este de aproximativ 2.
Max
(3 Februarie 2013)
Salut ai niste fotografii super, mai ales cele in care faceai stacking. Incerc si eu acum sa fac rost de un obiectiv de 28mm care sa fie f sharp si bun pt inversat. Ai ceva recomandari? Merci mult.
Salut Radu. Si merci de impresie. Un obiectiv bun ce nu necesita o investitie majora ar fi chiar Pentax SMC -ul pe care il folosesc eu. Am stat ceva vreme sa caut un astfel de obiectiv (28mm) si am decis ca SMC ul e alegerea perfecta atat calitativ cat si la raportul cal/pret. Spor !
Salut, foarte bune pozele şi interesante hobbyuri, mai puţin ăla cu şerpii, dar cum gusturile nu se discută, nu mai zic nimic.
Despre aparatele folosite, nici nu vreau să mă gândesc cât au costat… Dar, dacă ai încheia un contract cu firmele producatoare, tip Google Adsense, probabil ca ai recupera banii.
De ceva vreme caut informaţii despre fluturii din România, cu scopul creării unei grădini cu fluturi, aşa am ajuns şi pe blogul tău. Am observat că deţii vaste cunoştinţe despre insectele din ţară.
În grădina mea am şi o zonă mai răcoroasă şi mai umedă. Mă interesează denumirea fluturaşului alb, care arată ca o libelulă, dar are aripile tip avion Vlaicu sau Vuia, şi se găseşte prin hududoaie şi vâlcele, pe lângă pâraie, printre frunzele de brusture.
Mulţumesc anticipat!
Salut. Mersi de aprecieri. Hobby ul cu serpi e unul pe care l-as “augmenta” cat mai mult, insa nu am timp si nici bani suficienti pentru deplasari in tara pentru gasirea tuturor subspeciilor si eventual un mini-reportaj fotografic.
Ma bucur ca iti foloseste cat de cat blogul meu. Pentru informatii suplimentare la identificarea, zone+perioadele de imago iti recomand cartile lui S. Zekely pe care le gasesti aici: http://www.szekelylevente.ro/magazin.html. Sunt foarte utile.
Fluturele de care vorbesti tu cred ca e Leptidea sinapis, daca e cel cu zbor greoi, linistit. Ca specie e un fluturas foarte fragil si relativ micut. Trimite-mi o imagine sau mai multe detalii despre exemplare si iti pot spune atunci ce specie este.
Mulţumesc pentru sfaturi. Din păcate nu am o poză, poate la vară dacă voi ajunge printr-o astfel de zonă.
Nu este Leptidea sinapis, fluturele pe care îl caut. Cand am zis aripi ca de libelulă, mă refeream la faptul că sunt înguste; dar, cum spuneam, sunt albe.
Iar cand am spus aripi tip avion Vlaicu sau Vuia, mă refeream la ceva gen aripa de liliac, adică zimţate pe margine, ca pielea întinsă între nişte spiţe.
Per ansamblu fluturele / molia / libelula, ar trebui să formeze aproape o literă “T”. Având portanţă mică, aripile se mişcă repede, rezultatul fiind totuşi o mişcare greoaie.
Legat de şerpi, părerea de rău are legătură cu o fobie a personală, deci nu are nicio relevanţă ce am spus despre subiect…
Salut, am mai studiat problema şi… se pare că avem un câştigător: Pterophorus pentadactyla.
Probabil, după modul cum mă exprim, ţi-ai dat seama că sunt un necunoscător.
După ce am studiat puţin diferenţele dintre molii şi fluturi, cum ar fi dispunerea aripilor în starea de repaus, am început să caut “moth by shape”.
Din păcate în română nu găseşti mare lucru pe NET. După câteva frunzăriri mi-a sărit în ochi “Unusual shaped Moths”… unusual suna mult mai familiar decât restul căutărilor: http://bugguide.net/node/view/169316
Aici ultimii 3 candidaţi păreau mai aproape de adevăr. I-am căutat pe toţi pe Google, prin Filtrul-Imagini, şi la Amblyptilia pica, am recunoscut suspectul, ce-i drept memoria mi-a jucat feste, nu erau aripi de liliac, ci mai degrabă nişte pene, sau mai multe aripi.
Iar dacă comparţia o făceam cu un ţânţar, şi nu cu o libelulă…
Am intrat pe pagină şi am descoperit că se numea Pterophorus pentadactyla. După mai multe poze găsite, memoria a confirmat; sigur mai rămâne de văzut dacă este cel din zona noastră, sau poate are alt nume.
Şi aşa am confirmat Teoria Haosului, aia care duce la “norocul începătorului”.
Legat de celălalt hobby, cel cu telescoapele, cred că ar trebui să iei legătura cu băieţii de la http://www.arcaspace.com/ , poate faceţi o filmare, în spre soare sau nu, cu etapele lansărilor pe care vor să le facă, inclusiv pe Lună.
Ok.
“Fluturi tantari” le zic si eu (vorba preluata de la unchiul meu, cel cu adevarat “expert” intr-ale nomenclaturilor). Deci e OK asa 🙂
Pare a fi o specie asemanatoare (daca nu identica) cu cea de la noi. Nu stiu insa exact daca asta e. Am fotografiat-o si eu de cateva ori (nu am imagini aici pe blog) dar nu am gasit numele exact la vremea respectiva.
E nevoie deci de ceva “studiu”.
“Norocul incepatorului” e valabil si la peste 20 de ani “de meserie” 😉
ARCA sper sa reuseasca ceva cu toata munca lor, in special cu noul motor, insa una peste alta cred ca subiectele sunt cam diferite. Dar cine stie, Vitorul e inaintea noastra intotdeauna !