Imaginile lunare prezentate in continuare se vor a fi un fel de “second-light” al camerei ASI120MM.
Ele sunt realizate prin telescopul C 11 (SCT 280mm) la F/10 (in focar) prin filtru IR-pass (685nm).
Seeing-ul de care am avut parte a fost unul destul de “grotesc” sa ii zic asa, cu o valoare de 3/10 la inceputul sesiunii, si avand variatii de 4-5/10 in restul timpului de achizitii.
Plus ca nici telescopul nu a fost perfect colimat.
Una peste alta, imaginile finale au iesit destul de bine, cu detalii relativ fine pentru scala imaginilor.
Prima este un colaj din trei imagini, fiecare fiind media a 3800 cadre din 5000. Colajul prezinta zona Marii Humorum, cu impresionantul crater Gassendi si rimele aferente.
O a doua zona fotografiata are ca subiect central intunecatul crater Plato, cu mai micile cratere din centrul sau, cat si Vallis Alpes cu rima interioara ei. Imaginea este media a 3800 cadre din 5000.
Si cea de a treia zona: un colaj din doua imagini, fiecare media tot a 3800 cadre din 5000. Circul lunar Clavius este de aceasta data centrul atentiei, cu Polul Sud Lunar undeva deasupra sa.
Si ca o alta concluzie (fata de postul precedent) asupra performantelor camerei ASI120MM: zgomotul de imagine este sensibil mai mic decat in cazul precedentei camere detinute (DBK 41 AU02.AS), iar sensibilitatea in infrarosu apropiat este evident mai mare, putand astfel sa compensez o parte din turbulenta atmosferica prin scaderea timpilor de expunere. Desi pe ecranul laptopului (in momentul achizitiei) imaginea parea destul de slaba, la finalul stack-ului si deconvolutarea imaginilor, detaliile evidentiate au fost cu mult peste asteptarile mele.
Softurile utilizate: FireCapture 2.2beta (achizitie), Registax 6 (stacking), AstraImage (deconvolutare), Microsoft ICE (compunere colaje) si Photoshop CS2 (post-procesare).
Max
(24 Ianuarie 2013)