Regiuni lunare – 23 Ianuarie 2013

Scroll down to content

Imaginile lunare prezentate in continuare se vor a fi un fel de “second-light” al camerei ASI120MM.

Ele sunt realizate prin telescopul C 11 (SCT 280mm) la F/10 (in focar) prin filtru IR-pass (685nm).

Seeing-ul de care am avut parte a fost unul destul de “grotesc” sa ii zic asa, cu o valoare de 3/10 la inceputul sesiunii, si avand variatii de 4-5/10 in restul timpului de achizitii.

Plus ca nici telescopul nu a fost perfect colimat.

Una peste alta, imaginile finale au iesit destul de bine, cu detalii relativ fine pentru scala imaginilor.

Prima este un colaj din trei imagini, fiecare fiind media a 3800 cadre din 5000. Colajul prezinta zona Marii Humorum, cu impresionantul crater Gassendi si rimele aferente.

LPOD_MareHumorum_Max

O a doua zona fotografiata are ca subiect central intunecatul crater Plato, cu mai micile cratere din centrul sau, cat si Vallis Alpes cu rima interioara ei. Imaginea este media a 3800 cadre din 5000.

LPOD_Plato_Max

Si cea de a treia zona: un colaj din doua imagini, fiecare media tot a 3800 cadre din 5000. Circul lunar Clavius este de aceasta data centrul atentiei, cu Polul Sud Lunar undeva deasupra sa.

LPOD_SouthPole_with_Clavius_Max

Si ca o alta concluzie (fata de postul precedent) asupra performantelor camerei ASI120MM: zgomotul de imagine este sensibil mai mic decat in cazul precedentei camere detinute (DBK 41 AU02.AS), iar sensibilitatea in infrarosu apropiat este evident mai mare, putand astfel sa compensez o parte din turbulenta atmosferica prin scaderea timpilor de expunere. Desi pe ecranul laptopului (in momentul achizitiei) imaginea parea destul de slaba, la finalul stack-ului si deconvolutarea imaginilor, detaliile evidentiate au fost cu mult peste asteptarile mele.

Softurile utilizate: FireCapture 2.2beta (achizitie), Registax 6 (stacking), AstraImage (deconvolutare), Microsoft ICE (compunere colaje) si Photoshop CS2 (post-procesare).

 

Max

(24 Ianuarie 2013)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: