In fiecare an, undeva la jumatatea lunii Decembrie, un curent meteoric pe numele sau Geminidele, “ataca” cerul prin ale sale “trasoare” pentru cateva ore bune in jurul maximului. Anul acesta maximul cu pricina a “picat” intre datele de 13 si 15 Decembrie.
Pentru ca spectacolul ceresc anuntat preconiza peste o suta de meteori pe ora, am iesit impreuna cu sotia undeva in sudul Bucurestiului, la jumatatea distantei intre localitatile Magurele si Dumitrana, pe o temperatura de -15/16 grade Celsius si cu ceata semnificativa.
Desi vizual am reusit in prima noapte sa observam in jur de 30-35 meteori in doua ore, si doar vreo 4-5 intr-o ora in a doua noapte, fotografic nu am reusit surprinderea decat a 5 meteori fiecare per total.
Zona “abordata” a fost oarecum aceeasi, si anume zona constelatiilor Orion-Taurus, fiind singura regiune de pe cer afectata mai putin de poluarea luminoasa.
Incep cu primele imagini personale, realizate cu Canon 550D la ISO 1600 si timpi de expunere de 25 secunde per cadru, cu obiectivul de kit 18-55mm la 18mm si F/3.5. Toate imaginile realizate de pe trepied.
Prima imagine este un stack din prima noapte, insumand 9 minute in total, pentru a prezenta mai bine constelatiile, si 3 cadre separate pentru meteorii surprinsi (2 meteori au fost “capturati pe un singur cadru):
Si o versiune alb-negru:
Cea de a treia imagine personala este din cea de a doua noapte, unde nu am reusit surprinderea decat a unui meteor, destul de slab:
Si imaginile sotiei, primele doua fiind din prima noapte, cea de a treia din cea de a doua noapte. Toate sunt realizate cu un Canon 1000D la ISO 800 si acelasi timp de expunere de 25 secunde, insa la ISO 800. Tot de pe trepied:
Poate la urmatorul curent meteoric o sa avem mai mult noroc (fara ceata, cer negru, mai multi meteori, eventual bolizi, etc)
Max
(16 Decembrie 2012)
da , frumoase instantanee:), si desi nu am vazut perfect meteoritul, l-am putut deslusi fara probleme:)