Cometa C/2012 K5 Linear – 3 Ianuarie 2012

Scroll down to content

Desi poate nu e cel mai bun prim-post posibil pentru noul an, incep 2013-ele cu cateva imagini ale cometei C/2012 K5 Linear.

Cometa avea la momentul fotografierii o magnitudine de aproximativ +8.3/8.5, ceea ce nu ma incanta prea tare in ceea ce priveste obtinearea unor imagini ale cozii sale.

Totusi, in urma unei mici plimbari (intrerupta brusc de o durere continua de masea…) pana la Cota 1000 langa Sinaia, si a unui cer prietenos (destul de curat si negru), am reusit sa surprind intr-un singur cadru atat nucleul cometei cat si coada sa difuza.

La momentul respectiv cometa se afla in constelatia Auriga in apropierea roiului deschis M 36, prezent si el in cadru. Detaliile tehnice sunt scrise pe imagine. In timpul expunerii de 4 minute, un mic satelit a trecut si el prin cadru, lasand o evidenta dara luminoasa.

Comet Linear_Max

Si o imagine-negativ, in care se observa ceva mai bine poate coada.

Comet Linear_Max_inv

Ce m-a uimit a fost viteza cu care cometa se deplasa fata de fundal, ceea ce m-a determiant sa fac si o mica animatie compusa din 7 cadre a cate 1 minut expunere, animatia prezentand astfel deplasarea cometei timp de aproximativ 8 minute:

(Click pe imagine pentru a deschide animatia la rezolutie maxima)

comet K5

2013 se anunta anul cometelor cu inca doua astfel de obiecte luminoase asteptate in primavara-vara si la iarna.

Max

6 Replies to “Cometa C/2012 K5 Linear – 3 Ianuarie 2012”

    1. Mersi Iulian. Nu, aceea este cometa ISON, care deocamdata nu e accesibila vizual decat celor cu telescoape mari in diametru. Aceasta cometa este in faza de scadere a luminozitatii deci “se duce”. De “venit” or sa fie cometele C/2011 L4 (PANNSTARS) prin martie – aprilie ajungand la luminozitate maxima, si cea mai sus mentionata C/2012 S1 (ISON) la finalul anului 2013, care se anunta a fi “cometa secolului”, dar sa nu fim prea optimisti totusi. Chiar si ne-ajungand “cometa secolului”, ISON o sa fie un obiect ceresc ce o sa merite atentia oricarui observator al cerului.

  1. Faina fotografia si animatia. Am observat si eu cat de repede se deplasa cu un binoclu 15×70.
    Iar satelitul nu e chiar micut, cred ca e Globalstar-75, avea magnitudinea in jur de 7 si are vreo 3×2 m… 🙂

      1. Mersi Marius de info. Aveam nevoie uneori de alte softuri/siteuri pentru a identifica anumiti sateliti. Acum am 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: