Desi poate nu e cel mai bun prim-post posibil pentru noul an, incep 2013-ele cu cateva imagini ale cometei C/2012 K5 Linear.
Cometa avea la momentul fotografierii o magnitudine de aproximativ +8.3/8.5, ceea ce nu ma incanta prea tare in ceea ce priveste obtinearea unor imagini ale cozii sale.
Totusi, in urma unei mici plimbari (intrerupta brusc de o durere continua de masea…) pana la Cota 1000 langa Sinaia, si a unui cer prietenos (destul de curat si negru), am reusit sa surprind intr-un singur cadru atat nucleul cometei cat si coada sa difuza.
La momentul respectiv cometa se afla in constelatia Auriga in apropierea roiului deschis M 36, prezent si el in cadru. Detaliile tehnice sunt scrise pe imagine. In timpul expunerii de 4 minute, un mic satelit a trecut si el prin cadru, lasand o evidenta dara luminoasa.
Si o imagine-negativ, in care se observa ceva mai bine poate coada.
Ce m-a uimit a fost viteza cu care cometa se deplasa fata de fundal, ceea ce m-a determiant sa fac si o mica animatie compusa din 7 cadre a cate 1 minut expunere, animatia prezentand astfel deplasarea cometei timp de aproximativ 8 minute:
(Click pe imagine pentru a deschide animatia la rezolutie maxima)
2013 se anunta anul cometelor cu inca doua astfel de obiecte luminoase asteptate in primavara-vara si la iarna.
Max
Felicitări! Aceasta este cometa despre care se spune că ar deveni foarte luminoasă către sfârşitul anului?
Mersi Iulian. Nu, aceea este cometa ISON, care deocamdata nu e accesibila vizual decat celor cu telescoape mari in diametru. Aceasta cometa este in faza de scadere a luminozitatii deci “se duce”. De “venit” or sa fie cometele C/2011 L4 (PANNSTARS) prin martie – aprilie ajungand la luminozitate maxima, si cea mai sus mentionata C/2012 S1 (ISON) la finalul anului 2013, care se anunta a fi “cometa secolului”, dar sa nu fim prea optimisti totusi. Chiar si ne-ajungand “cometa secolului”, ISON o sa fie un obiect ceresc ce o sa merite atentia oricarui observator al cerului.
Faina fotografia si animatia. Am observat si eu cat de repede se deplasa cu un binoclu 15×70.
Iar satelitul nu e chiar micut, cred ca e Globalstar-75, avea magnitudinea in jur de 7 si are vreo 3×2 m… 🙂
Mersi Marius. Mersi in special pentru identificarea satelitului. Ce soft/site ai folosit pentru identificare ? Calsky cumva ?
De obicei folosesc “SkyMap 6.6 for MS-DOS” a lui Rob Matson si iau elementele orbitale (TLE) actualizate de pe site-ul http://www.space-track.org. Nu merge identificarea mereu, mai ales pentru satelitii militari care nu-s cuprinsi in baza de date publica, si mai incerc CalSKY, care m-a ajutat si la sateliti din-astia mai “secretosi”: de exemplu: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=10217
Mersi Marius de info. Aveam nevoie uneori de alte softuri/siteuri pentru a identifica anumiti sateliti. Acum am 😀