Jupiter, Pitagora si Grimaldi – 26 Noiembrie 2012

Scroll down to content

In urma cu ceva vreme, impreuna cu Claudiu am cautat in jurul Capitalei un loc de observatii planetare cat de cat ferit de extrem de enervanta ceata ce stationa deja zile/nopti bune peste regiunea Bucurestiului.

Gasind un astfel de loc in apropierea localitatii Berceni, am instalat toate cele necesare si cu mare placere ne-am delectat cu unele dintre cele mai bune observatii vizuale ale planetei Jupiter la grosismente de 300-600x. Din pacate seeing-ul a fost foarte variabil, asta pentru ca valurile de ceata acopereau sau descopereau discul planetei la intervale imposibil de preconizat. Totusi, am reusit sa scot din filmele cu durata totala de 35 minute, o serie in care seeingul a fost cate de cat bun:

Jupiter November 26, 2012

Prin “apropiere” se afla si Luna, ce parea insa mult mai afectata de turbulenta atmosferica decat planeta Jupiter. Nu am reusit decat doua imagini acceptabile, si asta datorita folosirii filtrului IR-pass, ce a mai diminuat aparent efectele distrugatoare ale cetii, cum ar fi transparenta foarte mica. In imaginea de mai jos, ce prezinta craterul Pitagora, in dreapta se afla o imagine in culori false extrase din informatia de infrarosu.

Pythagoras

Si un crater mai putin abordat in general, pe numele sau Grimaldi. In imaginea de mai jos se gasesc trei variante de procesare: prima este o varianta supraexpusa pentru a evidentia zonele aflate prea aproape de termiantorul lunar, a doua este imaginea procesata normal, si a treia este o imagine in culori false extrase din informatia de infrarosu.

Toate detaliile tehnice se gasesc pe imagine.

LPOD_Grimaldi_Max

Max

(8 Decembrie 2012)

 

UPDATE (9 Decembrie 2012)

Ultima imagine de mai sus, prezentand craterul Grimaldi, a ajuns LPOD-ul zilei de 9 Decembrie.

4 Replies to “Jupiter, Pitagora si Grimaldi – 26 Noiembrie 2012”

  1. Pentru mine cele mai bune imagini cu Jupiter si Luna vizionate live pana acum. Vad ca si pe partea foto rezultatele sunt pe masura. De asteptat totusi o noapte de iarna sanatoasa, undeva la -30°C pt un seeing beton 😀

    1. In noaptea aia de -30 de grade o sa vin sa iti aduc telescopul si te las pe tine sa faci imaginile. Eu o sa fiu la caldurica cu un pahar de Whiskey+Cola si o sa ma gandesc ca am facut alegerea corecta de a sta naibii in casa 🙂 Posibil ca la mine “seeing-ul” sa fie putin afectat dupa al 2-lea pahar totusi…

  2. Salut Max !
    Imi place cum explici foarte frumos la fiecare fotografie conditiile in care al realizat-o precum si echipamentul utilizat.
    In felul acesta, blogul devine un stimulent cu valoare didactica.
    Putem invata din experienta fotografica a ta si putem vede pe viu ce se poate realiza cu un anumit telescop, camera sau obiectiv.
    Mult succes de aici incolo !

    1. Multumesc frumos. Intentia a fost inca de la inceput de a da si detaliile specifice fiecarei imagini in parte, asta pentru ca si altii sa poata ajunge la rezultate asemanatoare ori doar pentru a avea un punct de reper.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: