Inca o incursiune impreuna cu Claudiu in apropierea Padurii Comana (Giurgiu), pe un cer destul de prost (d.p.d.v. astronomic) si cu un vant rece ce anunta parca venirea iernii. Inca o sesiune de testare a echipamentului astrofoto, ce a tot suferit diverse modificari in ultima vreme…
Unul dintre subiectele pe care am reusit sa le fotografiez a fost cometa 168P/Hergenrother , o cometa “celebra” printre amatorii astronomi, si asta pentru ca nu cu multa vreme in urma magnitudinea ei a crescut simtitor in urma fragmentarii nucleului.
Cometa am gasit-o utilizand o harta de pe siteul Skyhound downloadata pe telefonul mobil, asta pentru ca uitasem complet de prezenta acestei comete pe cer si nu m-am pregatit corespunzator.
Cometa se dovedeste un subiect destul de interesant atat prin miscarea pe bolta cereasca cat si prin aspectul sau, cu un nucleu mic si o coada (de fapt doua) destul de evidenta.
O prima imagine (crop 80%):
Si un crop “adevarat”, in care se observa destul de clar cele doua cozi:
Achizitia cadrelor am facut-o pe parcursul a 40 minute, timp in care cometa si-a parcurs linistita o bucata de orbita, asa cum se vede si in animatia urmatoare:
Pentru a evidentia cat mai bine forma cometei am realizat mai multe tipuri de procesari, prezentate in colajul de mai jos.
Prima imagine din colaj este realizata prin alinierea cadrelor dupa nucleul cometei, ceea ce face ca datorita deplasarii importante a cometei, stelele sa apara ca dare. Cea de a doua imagine este o suprapunere a pozitiei mediate a cometei aliniata pe nucleu peste campul de stele aliniat separat, pentru a prezenta un aspect al “scenei” cat mai real. Cea de a treia imagine este procesata pentru a elimina complet stelele si a lasa vizibila doar cometa. Ultima imagine este o suprapunere a imaginilor 2 si 4 din colaj, in care forma cometei este putin mai bine evidentiata.
Sper sa mai am parte de observatii ale acestei comete daca si cerul o sa fie “darnic” cu mine, nu ca in aceasta noapte in care toate expunerile de peste 1 minut au iesit rosiatice (datorita unui strat de ceata/umezeala si a poluarii luminoase “din partea” Capitalei).
Max
(9 Noiembrie 2012)
Sunt niste imagini fabuloase :))). As fi vrut sa gasesc ceva detalii despre echipamentul folosit. Sper sa gasesc mai multe detalii pe site.
Mersi Cornel. Detaliile sunt trecute pe imagini in partea de jos, cele generale, iar mai in detaliu sunt de-alungul blog-ului, ori, mai simplu, poti sa ma intrebi aici cand vrei/ce vrei.