ASTROFOTO 2012 – 25-26 Octombrie 2012

Scroll down to content

Saptamana aceasta au avut loc doua evenimente importante pentru mine, distantate de doar 2 zile: primul a fost sustinerea tezei de doctorat, a doua prezenta la concursul Astrofoto 2012.

Nu o sa ma refer aici la primul dintre evenimente pentru ca nu e cazul (chiar deloc), insa despre al doilea o sa spun cateva cuvinte…

Concursul a fost organizat, ca si in anii trecuti, de Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM pe scurt), cu reprezentantul/presedinte Valentin Grigore (Vali pe scurt). Evident ca a avut ceva ajutor de la diferiti oameni si sponsori…insa el a cam fost omul “de baza”.

Din cele zise de Vali in discursurile din timpul concursului desfasurat la Targoviste, se pare ca anul acesta a fost o prezenta record, de 26 de concurenti. Lucru bun spune eu, insa poate in anii urmatori nu ar strica o dublare a numarului de participanti, nu de alta dar Astronomia (prin extensia sa Astrofotografia) poate fi “reclamata” publicului si prin astfel de evenimente.

In fine…

Sectiunile concursului la care am participat atat eu cat si sotia mea, au fost: Fotografie Tehnica,  Artistica, Atmosferica si Montaj.

Amandoi am participat la mai multe sectiuni cu mai multe fotografii, asa cum le si prezint in colajele de mai jos (unele dintre imagini nu au “trecut” de preselectie, si pe buna dreptate sincer).

Imaginile mele:

Imaginile sotiei mele:

In urma selectiei finale, am primit si cateva premii:

Eu: Tehnica (Locul II), Artistica (Locul III) si Montaj (Locul I)

Sotia: Atmosferica (mentiune) si Montaj (Locul II)

Multumim comisiei !

Pe langa galeria de imagini de care am avut parte in sala Muzeului de Istorie din Targoviste….

…am avut placerea de a cunoaste si doi profesionisti in “astrofotografia de amatori”, si anume Achim Marian Lucian si Emil Pera, ocupantii locurilor fruntase la sectiunea tehnica. Sper ca in 2013 sa ii reintalnesc in zona Muntilor Retezat in cadrul unor lungi sesiuni de astrofotografie, si poate si niste mici cu bere :). Nu de alta dar avem oarecum aceleasi interese intr-ale cerului. In fotografia de mai jos (realizata de sotia lui Marian: Ramona) ordinea luptatorilor intr-ale cautarii de cer negru este: Eu, Marian si Emil.

Atmosfera generala, cu discutii tehnice, personale, ori doar admirare a lucrarilor expuse, este exprimata vizual in imaginea urmatoare:

In stanga, “tragand cu ochiul” spre cateva fotografii expuse pe pereti, e sotia mea; mai la dreapta, in picioare si investigand actiunile inconjuratoare, domnul Virgil V. Scurtu, o personalitate contemporana intr-ale Astronomiei romanesti, si o persoana la ale carui cursuri nu te poti plictisi. Pe peretele din spatele domnului Scurtu sunt tablourile cu obiecte din Catalogul Messier realizate de sotia lui Marian. Ceva mai la dreapta in plan indepartat, Marian cu sotia sa, si la dreapta lor Emil. Pe peretele din dreapta incepe galeria de fotografii…

Un eveniment frumos, chiar daca nu de foarte mare amploare. Poate din cei ce citesc acest post, cativa sa se motiveze/mobilizeze si sa participe la editiile urmatoare ale ASTROFOTO.

Max

(28 Octombrie 2012)

UPDATE:

Participantii si membrii ai comisiei Concursului Astrofoto 2012 au fost prezenti si in cadrul emisiunii “Noi si Cerul” difuzata in data de 27 Octombrie 2012 pe postul de televiziune dambovitean “Columna TV”. Inregistrarea emisiunii poate fi urmarita AICI.

7 Replies to “ASTROFOTO 2012 – 25-26 Octombrie 2012”

  1. Felicitari oameni buni ! Adevarata desfasurare de forte. Interesant faptul ca, desi nu sunt foarte multi, oamenii mai gasesc inca timp si pentru astfel de activitati mai putin “populare”. Asa sa fie, cum spui acolo in incheiere

  2. Max, ai facut o descriere extrem de “pasionala” ;)… vedem anul viitor cum impacam micii si pozele 🙂

    1. Mersi Marian. Incep de anul asta sa pregatesc setup-ul pentru deep-sky, pacat ca in perioada asta vremea nu e chiar favorabila…dar asta e, uneori mici cu bere, alteori mii de stele 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: