Cateva obiecte de “cer profund” – Sept-Nov 2012

Scroll down to content

Asa cum scriam si in postul precedent, in ultima vreme (mai exact ultimile doua luni) m-am apucat de modificari si teste ale setup-ului de astrofoto pentru Deep-Sky (cer profund). Cum singurele teste cu adevarat relevante nu le poti face in acest caz decat “pe teren”, adica sub cerul instelat, ei bine am iesit de cateva ori in apropierea Padurii Comana impreuna cu Claudiu cat si in alte locatii, la cateva ore de fotografie ale unor obiecte mai cunoscute, in speranta ca la final, modificarile aduse echipamentului sa imi dea “unda verde” pentru viitoarele achizitii cu timpi lungi de expunere.

Mai toate imaginile de mai jos sunt mult sub o calitate “buna”, insa prezinta mai mult sau mai putin aspectele unor subiecte de astrofotografie sub un cer suburban ori in general destul de afectat de iluminatul public.

Incep cronologic cu o imagine a Marii Nebuloase din Orion (M 42-43) realizata cu telescopul C 11 in focar ori utilizand un Focal-Reducer si cu Canon-ul 550D.

Prima, o imagine utilizand focal-reducer-ul, media a 92 cadre neghidate  la ISO 1600-3200 si expuneri de 5 pana la 20 secunde, imagini achizitionate sub un cer de +5 din apropierea localitatii Dumitrana, Ilfov. Imaginea prezinta urmele urmaririi incorecte ale monturii cat si distorsiunile introduse de Focal-Reducer.

Urmatoarea imagine, realizata in aceeasi noapte de septembrie, insa in focarul telescopului, este media a 45 cadre la ISO 800-1600 si expuneri de 10 pana la 15 secunde. Imaginea prezinta o urmarire buna per general (montura fiind repusa in pol ceva mai bine) si detalii destul de interesante la interiorul nebuloasei.

Versiunea color:

Si varianta alb-negru, cu camp ceva mai larg:

Urmatorul colaj prezinta trei obiecte destul de cunoascute, imaginile fiind realizate din apropierea Padurii Comana, in trei nopti diferite din Octombrie si Noiembrie.

Prima si a treia imagine sunt realizate cu luneta ED de 80mm si Focal-Reducer impreuna cu Canon 550D la ISO 3200 si expuneri de 2 pana la 4 minute. Cea de a doua imagine este realizata cu obiectiv Canon Macro 100mm la ISO 1600 si 3200. In ordine, timpii totali de expunere sunt de 2 ore, 1 ora si respectiv 1,5 ore, sub un cer de +5.5/+6.2, cu urma de ceata, poluare luminoasa, vant etc…

Pentru a compara starea cerului in respectivele nopti, in colajul de mai jos am adunat cate un singur cadru de la fiecare sesiune, fiecare a cate 3 minute de expunere si ISO 1600. Se poate astfel face si o comparatie directa intre ceea ce se achizitioneaza si ce iese dupa ceva munca in Deep Sky Stacker si Photoshop, plus ceva mai multe cadre (adica colajul de deasupra).

Imaginile din colajul de mai sus sunt realizate prin urmarirea automata a cerului via softul PHD cu diferite setari.

Si un crop si resize al zonei centrale din M 45, in care se observa “filamentele” nebuloasei in care coexista stelele Pleiadelor:

Se observa si urmarirea imperfecta a monturii…dar deh, teste, teste, teste…

Si un ultim subiect, fotografiat din apropiera localitatii Priboiu, Dambovita, pe un cer de +5.5 si ceata usoara: Galaxia din Andromeda.

Color:

Si versiunea alb-negru:

Cele 12 cadre totalizand 38 de minute de expunere sunt realizate prin obiectivul Canon de 100mm si Canon 550D, pe montura NEQ 6 fara urmarire via PHD, dar cu o buna punere in pol. In ciuda conditiilor atmosferice (ceva ceata, ceea ce a dus la halourile stelelor mai luminoase din imagine) am reusit sa scot in evidenta si o parte din haloul exterior al galaxiei,  via procesare intensiva in Photoshop.

Ca si in imaginile anterioare, nu am facut deloc “dithering” ceea ce a dus la aspectul “dungat” al fondului in imagini.

Cand totul o sa fie bine pus la punct o sa reiau obiectele de mai sus si imaginile or sa fie simtitor mai bune.

Pana atunci…mai facem nishte teste 🙂

 

Max

(10 Noiembrie 2012)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: