De multe ori luam de-a gata ce avem in jurul nostru. Si de multe ori trecem pe langa lucruri uimitoare posibile doar dupa milioane de ani de evolutie.

Lumea insectelor este unul dintre aceste “lucruri” ce pentru omul modern, “de la oras”, cu prea multe griji, preocupari materiale, cat si indiferenta, trece aproape neobservata. In afara de muste, tantari si paienjeni, restul insectelor sunt mai mult de domeniul documentarelor.

Homo sapiens uita ca desi se crede in varful lantului trofic, el este depasit numeric de aceste forme de viata omniprezente.

Transformarea unui copil dureaza ani, iar astfel de transformari sunt vizibile peste tot in jurul nostru, la frati, nepoti, vecini, ori personaje in seriale TV. De obicei astfel de evolutii au loc lent, cu schimbari fizionomice observabile in timp de mai multi ani.

Transformarea in lumea insectelor insa dureaza mult mai putin in general. Si asta datorita ciclului evolutiv de cateva luni, maxim cativa ani.

Musca de casa (Musca domestica) poate avea ciclul evolutiv complet de la ou la adult in doar 10 zile, un fluture de cateva luni pana la un an, iar unele specii de cicada pana la 17 ani.

Speciile de cicada mai sus mentionate insa nu traiesc si in tara noastra. La noi, cicada comuna (Tibicen hematodes) are un ciclu complet de 2 pana la 3 ani. Cand emerg din pamant la inceputul lunii Iunie, in padurile mai putin “atacate” de Homo sapiens, aceasta specie formeaza adevarate armate de soldati in armura ce urca pe trunchiurile copacilor in stadiu de nimfa, pentru ca in decursul a cateva ore sa se transforme in fiinte inaripate cu un “strigat” puternic ce umple padurea de un ecou strident.

Am avut si eu norocul cativa ani la rand sa ma “lovesc” de asemenea armate, adanc in interiorul Padurii Comana.

Anul acesta, mii de carapace nimfale au ramas agatate pe trunchiurile copacilor, semn ca “noii recruti” au inceput antrenamentul.

Intamplator am avut placerea sa asist si la metamorfoza unui astfel de exemplar, de la stadiul de nimfa si pana la adult inaripat.

Gasind o nimfa intarziata (de obicei adultii ies pana la jumatatea lui Iunie) am decis sa o iau acasa pentru a fotografia una dintre cele mai fascinante transformari din lumea insectelor.

Fotografiile de mai jos sunt realizate seara incepand cu ora 22:00, timp de 2 ore 20 minute, cat a durat intreg procesul.

Pentru a reliefa durata perioadelor mai importante ale metamorfozei, am notat pe imagine si timpul fata de momentul zero. O scurta prezentare a evolutiei functie de acesti timpi se afla mai jos de imagine.

Metamorfoza in cuvinte:

Momentul 0 : Dupa 5 minute de cautari pe scoarta de stejar, nimfa isi gaseste “locul perfect” pentru transformare si se fixeaza ferm cu cele sase picioare. Incepe un aparent tremur.

Momentul 0 +12minute: Tremurul continua si nimfa se desface longitudinal in regiunea toracelui (spatelui). Incepe sa se vada adultul.

Momentul 0 +16 minute: “Noul” torace al adultului iese in totalitate din carapacea nimfala. Incepe sa se vada si capul. Culoarea este total diferita fata de cea a nimfei.

Momentul 0 +26 minute: Capul adultului este eliberat din “stransoarea costumului”, si incep sa se vada si aripile de o culoare verde-fosforescent.

Momentul 0 +31 minute: Adultul se “lasa pe spate” usor, ramanand atarnat de carapace doar in cateva segmente abdominale. Aceasta miscare ajuta la scoaterea aripilor cat si la inceperea intinderii acestora.

Momentul 0 +44 minute: Aripile se intind din ce in ce mai mult, incepand sa se vada ambele perechi.

Momentul 0 +45 minute: Cu aripile intinzandu-se rapid, adultul efectueaza o alta miscare menita sa ajute la o “buna desfasurarea a lucrurilor”: se indreapta si se prinde cu picioarele de carapace.

Momentul 0 +48 minute: Adultul aflat acum in pozitie verticala, isi scoate si abdomenul din carapace. Incepe intindera “corecta” a aripilor.

Momentul 0 +50 minute: Aripile se dezvolta vizibil cu fiecare secunda, atingand repede lungimea finala.

Momentul 0 +82 minute: Cu aripile intinse complet, adultul ia pozitia finala cu aripile de-alungul corpului, pozitie pe care o va folosi de fiecare data cand aterizeaza pe o frunza, creanga ori trunchi de copac.

Momentul 0 +137 minute: Culoarea generala a aripilor cat si a corpului se schimba treptat. Cand va fi gata de zbor adultul va avea o culoare generala mai inchisa, rosiatica.

O evolutie mai intuitiva este prezentata si in filmuletul de mai jos, realizat din 240 de fotografii individuale. Merita insa vizualizat la rezolutia maxima (720p). Pentru a reliefa extraordinara transformare, timpul evolutiei este puternic accelerat, cele 2 ore si 20 de minute ale “evenimentului” fiind compresate in doar 24 de secunde. Rezulta ca viteaza filmului este de 350 de ori mai mare decat ceea ce am vazut eu “la fata locului”.

Pentru a vizualiza filmul dati click pe imaginea de mai jos; se va deschide o fereastra You Tube, unde puteti selecta si rezolutia dorita.

Dupa secventele de mai sus, am mai facut cateva fotografii cu cicada-adult si vechea sa casa:

Adultul l-am lasat sa “stea peste noapte” pe pervazul de la geam. In toiul noptii am inceput sa aud si primele “sunete” provenite de la el. Sunete menite sa atraga femelele. Un adevarat mascul “cuceritor”…

Dimineata nu mai era prin preajma. Probabil a gasit ce cauta 🙂

Max

(26 Iunie 2012)

4 Replies to “Metamorfoza – 26 Iunie 2012”

  1. 240 de fotografii individuale??!! Cata rabdare!! Extraordinar moment ai surprins si extraordinare filmul si fotografiile! Ce setup ai folosit??? Mi se pare diferita iluminarea la cadrele din film fata de cele in care apare si “casa” cicadei

    1. Setup-ul e cel uzual pe care il folosesc la fotografia de macro: Canon 550D cu obiectiv Canon 100mm Macro 1:1 si flash diffuser pentru blitz-ul aparatului. Iluminarea diferita se datoreaza orientarii aparatului si a diffuser-ului. Ma bucur ca iti place 🙂

  2. Postarea asta seamana a capitol de carte. Bun asa.

    Si iar am o sugestie. Pentru mine, care sunt total pe langa domeniul ”buburuzelor”, dar cred ca si pentru altii, ar fi foarte interesanta scrierea dimensiunilor subiectilor, chiar si cu ceva aproximatie.

    1. Mersi Dragos. Intr-adevar dimensiunea nu este aratata, si asta pentru ca eu sunt foarte obisnuit cu insectele pe care le fotografiez si uit sa prezint scala si celor ce se uita la imaginile postate. Ca idee insa cicada din imagine are cam 32-34 mm lungime in stadiul de nimfa (primele imagini). O sa trec aceste detalii la viitoarele posturi, cel putin la cele cu subiecti mai putin comuni. Mersi din nou de sfat. Ma bucur ca urmaresti atat de “intens” ce postez aici :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: