Ar fi fost primul meu tranzit fotografiat al Statiei Spatiale Internationale (ISS) peste Luna…

Din pacate norii au zis “astazi nu mosule…mai incearca si in alta zi…”.

Dupa o scurta programare a traseului pe care il aveam de parcurs pentru a fi pe banda “de totalitate” a fenomenului, pe la orele 19:00 am gonit spre un drum la aproximativ 2 km sud de Autostrada Soarelui, in apropierea localitatii Fundulea (Calarasi), la 49 km de casa. Prognoza meteo arata ca in apropiera momentului tranzitului ar fi trebuit sa fie relativ senin la locatia aleasa, desi norii veniti dinspre nord-vest pareau ca nu sunt interesati de programarile meteorologilor.

Ajuns la locul ales in prealabil via Google Earth, am constatat ca norii pe care ii speram plecati pana la ora evenimentului (20:53), stateau nemiscati de jur imprejurul meu, fara sa dea urme ca s-ar sparge. Dovada incapatanarii dar si frumusetii lor:

Mohorat ca pierd tranzitul, gonesc inapoi spre casa (vest de locatia anterioara), sperand ca prind macar o trecere “apropiata” a ISS-ului pe langa Luna. Mergand pe Autostrada, constat ca de fapt norii incepusera deja sa se sparga; nu m-am mai intors…am zis “asta e, data viitoare”. Foarte probabil ca in momentul tranzitului sa se fi spart norii si la locatia pe care tocmai o parasisem. Din pacate era prea tarziu acum, eram deja pe Centura Bucurestiului.

Aici, in apropierea iesirii Berceni, am stationat langa o mica padurice unde am instalat rapid luneta ED 80mm (cu Focal Reducer, Focala finala fiind 520mm) cu Canon-ul 550D pe montura NEQ 6, am aproximat decalajul traseului aparent fata de Luna al ISS-ului, si am inceput la ora preconizata sa expun cateva cadre. Am reusit oarecum “la fix” sa surprind in apropierea Lunii “pasarea cerului”.

Asa cum demonstreaza imaginile de mai jos, daca apasam declansatorul ceva mai tarziu, pierdeam momentul, Statia Spatiala capturand-o in doar 7 cadre.

Prima imagine prezinta doar o pozitie  a ISS fata de Luna, imaginea fiind mult micsorata. Statia se observa in stanga sus, ceva mai mare decat un pixel :), si alba.

O imagine doar crop, dar cu toate pozitiile Statiei relative la Luna, cat si cu un inset (dreapta sus) realizat din suprapunerea celor 7 cadre:

Atentie ! Imagine foarte MARE ! (dar se merita !)

Si o imagine “doar” a Lunii realizata cateva zeci de minute mai tarziu:

Data viitoare o sa suflu in nori sau mai degraba o sa ii intreb cand au de cand sa treaca, nu de alta dar sa nu mai bat drumul aproape degeaba…

Max

(28 Iunie 2012)

 

UPDATE:

Unele dintre imaginile de mai sus le-am postat si pe serverul SpaceWeather aici.

2 Replies to “Luna si ISS – 27 Iunie 2012”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: