Padurea Comana – 23 Iunie 2012

Scroll down to content

O zi extrem de calduroasa de vara, aproape tropicala as putea spune. Cel putin asa a parut ziua de 23 iunie in interiorul Padurii Comana, cu umiditate peste 80% in unele locuri si temperaturi la umbra de 35 grade !!!

Impreuna cu sotia si unchiu’ am “purces” in Padurea Comana la o explorare a faunei de vara. Aventuri au fost multe, printre care ciuruirea de catre tantari, inteparea si fuga de un mic roi de albine, si ratacirea (!) intr-o zona neexplorata pana in prezent de noi…

Nu o sa intru in detalii despre respectivele “aventuri”, doar spun ca sigur o sa tinem toti minte ziua cu pricina ca una…lunga.

Si incep cu fotografii ale sursei zgomotelor de iunie prin paduri (si nu numai): cicade din specia Tibicen hematodes. Mii de exemplare se auzeau in zonele vizitate de noi, cu exemplare zburand direct in noi, ori catarandu-se pe trunchiuri si plante.

Unul dintre motivele pentru care vroiam sa ajung la Comana a fost gasirea exemplarelor de Rosalia alpina. Ceea ce am si avut noroc sa gasim. Doar doua exemplare, ambele masculi, dintre care unul handicapat in urma unei probabile batalii pentru femela. Ori atacat de o pasare, ori alta insecta, ori…cine stie.

Primul exemplar, cel accidentat:

Si cel de al doilea exemplar, mai mic dar “cu reputatia intacta”:

Raman la parerea afirmata si in alte posturi, si anume ca acest mic coleopter este cel mai frumos de pe teritoriul Romaniei.

Daca exemplarele de mai sus ne bucurau privirea prin eleganta si coloritul lor, exemplarul de mai jos ne minuna prin marimea sa cat si aspectul “a’ la Alien”.

Este vorba de Cerambix cerdo, unul dintre cele 2 exemplare observate. In apropiere si un exemplar de Lucanus cervus forma capreolus.

Si exemplarul de Lucanus, unul dintre cele zece gasite.

O alta specie frecvent observata, de lepidopter de aceasta data, ne-a facut sa alergam dupa fotografii printre tufe, crengi si roiuri de tantari. Este vorba de Catocala nupta, un elegant fluture care “se face una cu mediul” atunci cand se aseaza pe scoartele copacilor.

Unul dintre exemplare a “aterizat” chiar langa o carapace nimfala a unei cicade.

Alte specii de insecte se deplasau, tarau, zburau, rostogoleau, cadeau, stationau prin jurul nostru.

Un ichneumonid:

Un exemplar de Dicerca alni:

Si un exempalr de Maniola jurtina:

Insa exceptiile de la speciile uzual intalnite au fost mult mai interesante. Un exemplar de Apatura metis si un exemplar (primul observat de noi in natura) de Aromia moschata, considerat unul dintre cele mai frumoase coleoptere din Europa. Din pacate exemparul de Aromia a fost foarte sfios si prea sus pe un trunchi de stejar pentru a il putea fotografia.

Pe amandoi i-am gasit la o scorbura ce probabil avea seva iesita la suprafata, insa inaltimea la care se afla nu ne-a permis o vizualizare mai detaliata. De altfel si “expresia de pe fata” exemplarului de Apatura ne-a dat de inteles ca “aici nu ajungeti” :).

Max

(25 iunie 2012)

7 Replies to “Padurea Comana – 23 Iunie 2012”

  1. Tin sa mentionez ca micul roi de albine parea, la fata locului si in mijlocul actiunii, un sir interminabil de sageti care ne atacau din toate partile, ni se innodau in par, se napusteau asupra noastra ca hoardele tatare, erau in stare sa ne devoreze ca un banc de pirahna, ne loveau, ne imbranceau, muscau din noi iar in final ne-au ciuruit pe toti :D. Dar pozele au iesit fooarte bine 😉

  2. Max, iar vii cu niste ganganii de se sparie gandul.

    Lasand gluma la o parte, am vazut acum o zi un tutorial despre macro cu iluminare din spatele subiectului, astfel incat lumina sa treaca prin el, E oarecum simplu daca ai un cablu prelungitor pentru blitz. Mie imi pare ideea super pentru ganganii, si mai ales pentru fluturi, cu conditia sa dozezi bine lumina la blitz, pe manual si mai soft.

  3. Scuze, am facut o mica reevaluare. Ora tarzie si berea e de vina. Un blitz semi-lateral cu un bounce in spate. Asta nu am mai vazut-o pe tutorial,asa ca daca nu iese, blagosloveniile stii unde sa le trimiti.

    1. Mersi de idee Dragos. Am vazut si eu ceva oarecum asemanator tot pe net acum un an si ceva. Doi tipi faceau fotografii la un paianjen amplasat pe o mare panza, si la fel cum zici si tu, unul tragea din fata, cu aparatul si un blitz, si altul tinea in mana un slave cumva lateral/spate fata de subiect. Imaginea arata la final superb, cu detalii si contur pe panza dar si pe paianjen in sine. O sa incerc.

  4. Suuuuper poze, pot să întreb ce aparat ai folosit? sunt începătoare în ale fotografiei dar și eu pozez “gâze” și-mi plac astea!

    1. Multumesc Anca, si ma bucur ca te-ai uitat pe acest blog! Fotografia este o “arta”, “tehnica” sau o “pierdere constructiva de timp” (opinii personale). Ea, ca multe alte pasiuni, meserii, tehnici, se poate face utilizand instrumentatie variata. Evident, daca ma refer doar la cea tehnica, atunci e nevoie ca echipamentul utilizat sa fie la un nivel de performanta corespunzator aplicatiei dorite; adica, direct, daca vrei sa fotografiezi detalii pe surpafata Lunii de ordinul a 500 metrii atunci ai nevoie de un telescop de 350 mm diametru si o camera dedicata, evident de calitate inalta (ambele). Daca vrei sa fotografiezi ochii compusi ai unuei muste atunci ai nevoie de un obiectiv de macro cu inele adiacente (tot de macro) si un senzor adecvat pentru a surprinde astfel de detalii. Desi in ambele situatii am scris ca este necesar un aparat optic dar si un senzor digital, importanta celui din din urma este mai mica fata de cel dintai.
      Cu alte cuvinte, senzorii digitali pentru multe aplicatii vin in forme, dimensiuni, caracateristici si preturi foarte diferite. Optica insa poate fi proasta, medie sau buna (uneori si foarte buna, insa nu vorbesc aici despre ea), in categorii ceva mai putine deci, si mai clare. Cand ai nevoie de imagini bune/frumoase ai nevoie si de optica buna, iar senzorul ce vine atasat in spatele lentilei are o importanta relativ mica )depinde de caz). Ma refer aici la ce gasesti acum pe piata, nu la senzori vechi de zeci de ani.
      Deci, ca sa iti raspund la intrebare, folosesc un Canon EOS 550D insa nu asta este important. Important este obiectivul care in 90% din cazuri a fost/este in continuare, un Canon Macro (raport de magnificare pe senzor de 1:1) 100 mm, perfect pentru fotografii de la o oarecare distanta fara a speria insectele, perfect pentru a avea un fundal blurat daca asa vrei, perfect ca rezolutie, optica, perfect pentru focalizare rapida auto (desi eu o folosesc rar), si foarte bun si pentru alte domenii cum ar fi astrofotografia!
      Spor la fotografie, si investeste in lentile nu in senzori!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: