Din nou raman in urma mult cu postarile…
In ultimile cateva saptamani am acumulat sute de fotografii atat de astronomie cat si de natura si altele, insa nu gasesc timpul/starea de a le procesa.
Post-ul de mai jos este al uneia dintre cele mai recente “excursii” pe la Comana, in scopuri “astronomice”.
Impreuna cu Clau am plecat spre Comana putin inainte de apusul Soarelui, ajungand in apropierea Deltei Neajlovului pe la orele 21:30. Aici am asteptat putin pentru ca norii prezenti deasupra orizontului vestic sa ne permita gasirea Lunii in forma de secera relativ fina:
Odata gasita, am montat rapid luneta de 80mm pe un trepied foto si am facut si cateva fotografii mai “de detaliu”:
Si o imagine crop in care sunt observabile ceva forme de relief lunare:
In tot timpul cat imaginile de mai sus au fost realizate, am capatat amandoi “un numar” de ciupitori de tantari, iar natura ne “arunca” in calea noastra vietati care mai de care, cum ar fi un mic “mare” paianjen foarte rapid de altfel, cat si mai multe lipitori…la doar jumatate de metru de noi…
Ne schimbam locul de observatii si ne mutam la est de Padurea Comana. Aici, lipsa lipitorilor a fost compensata insa de un “mic” nor de tantari ce a ramas cu noi “de dragul nostru” vreo doua ore.
Am reusit totusi sa fac si ceva astrofotografie, in ciuda atacurilor neancetate ale fiintelor cu sase picioare, cat si a cerului cu transparenta scazuta (Mag. viz. ~5.5).
Subiectul ales: nebuloasa obscura “E-ul lui Barnard” din constelatia Aquila.
Imaginea este rezultatul a 25 de cadre la ISO 800 si un timp total de expunere de 1h20m, cu Canon 100/F2.8 Macro la 3.5 si Canon 550D pe NEQ 6.
Am postat atat o varianta in culori, de care nu sunt prea mandru, cat si una alb-negru de care sunt ceva mai mandru 🙂
Nu am reusit sa mai fac si alte astrofotografii pentru ca setup-ul a avut cateva probleme la partea “software”, si am fost nevoit sa renunt la ghidaj via PHD. Data viitoare o sa fiu mai pregatit, sper.
Max
(24 Iunie 2012)
Imi pare rau sa te contrazic, dar m-am uitat la ambele fotografii la 2x, si cea B&W pare cam suprasaturata. Cea color pare mai ”spatiata”, mai realista, fara sa piarda la detatii, chiar dn contra. Si mi-am pus si ochelarii sa vad bine.lol.
Ma bucur ca iti place macar una dintre ele :d
Mie cea alb/negru imi pare mai relevanta pentru forma corecta a nebuloasei pe fundalul instelat, chiar daca intr-adevar este ceva mai constrastata. Cea color are o dinamica mai larga, insa culoarea finala nu imi place deloc. De vina a fost cerul ce-i drept, insa o sa mai incerc o reprelucrare dupa ce mai ajung la zi cu posturile. Mersi de feedback !