Eudia pavoniella – 18 Martie 2012

Scroll down to content

Primavara trecuta, prin aprilie, intr-una dintre plimbarile prin Natura impreuna cu Unchiu, am gasit cateva zeci de oua apartinand unei specii de lepidopter din Familia Saturniidae. La vremea respectiva inca nu eram siguri carei specii apartin exact, Unchiu osciland in identificare intre Eudia spini si Eudia pavonia.

A urmat un an de evolutie pentru larvele iesite din acele oua, cu transformarea lor in crisalida invaluita in coconul de hibernare.

In perioada cand larvele creasteau in dimensiuni, tot Unchiu a ajuns la concluzia ca respectivii indivizi, urmand sa iasa din crisalida in martie anul acesta, trebuie sa apartina speciilor Eudia pavonia sau ceva mai rarei Eudia pavoniella. Pe 18 Martie am avut raspunsul categoric: Eudia pavoniella.

Am avut norocul de a gasi exemplarele de abia iesite din crisalide, seara in voliera. Doua femele si un mascul, cu tot cu oua depuse proaspat. Ouale in cauza le-am dus la locul in care in urma cu un an le gasisem pe cele din care au iesit omizile. De la 50 de oua gasite atunci, numarul de oua re-depuse in acelasi loc a crescut la 100. Mai multe sanse de supravietuire pentru o specie a carei locatii am vazut-o alterata de proprietarii de terenuri in cautara extinderii domeniilor proprii prin taierea tufelor si parjolirea terenurilor…

In primele fotografii apare femela, asemanatoare cu mult mai marele Saturnia pyri.

Un prim-plan in care se observa aspectul “lanos” al exemplarului:

Si un detaliu al ochiului de pe aripa anterioara dreapta in care se observa solzii individuali:

Si acum cateva fotografii ale masculului, mult mai viu colorat, dar si de dimensiuni ceva mai mici:

Si un detaliu al ochiului desenat pe aripa anterioara dreapta:

Masculul de mai sus impreuna cu una dintre femeleĀ  s-au imperecheat, rezultand ouale mentionate. Cateva imagini ale cuplului:

O specie foarte frumoasa de lepidopter, una dintre primele care ies la inceput de an.

Max

(28 Martie 2012)

4 Replies to “Eudia pavoniella – 18 Martie 2012”

    1. Intr-adevar Dragos. Am fost foarte incantat de ele cand au iesit. Acum sper ca la anul sa vad mai multe exemplare in Natura, asta daca nu dispare si zona respectiva de pe urma defrisarilor/taierilor/arderilor…

    1. Salut,
      Nu am reusit sa iti raspund pana acum pentru ca am fost plecat o vreme indelungata. Exemplarul de la tine din film pare a fi un Eudia pavonia nu pavoniella. Te intreb insa in ce regiune a tarii si cand l-ai filmat ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: