Padurea Comana – 24 Martie 2012

Scroll down to content

A venit primavaraaaaaaaaa !!

In sfarsit.

Sambata, 22 de grade, Soare, si inceput de verdeata. Doar inceput insa, pentru ca lipsa ploii incetineste explozia de verdeata deocamdata.

Padurea Comana ne-a intampinat, pe mine, pe sotie, si pe unchi, cu noi schimbari la drumuri pe care le stiam de atatia ani, cat si cu taieri masive de tufe si arbusti, parte din biotopul unor specii pe care doar in acele locuri le gaseam. Aratul excesiv si arderi inutile plus deja marile gramezi de gunoaie incep usor-usor sa schimbe viata speciilor care si asa erau pe cale de disparitie in aceste zone, cat si aspectul Padurii Comana.

O specie pe care “nu o vad bine” deloc incepand chiar de anul acesta e si Zerynthia polyxena, unul dintre cei mai frumosi fluturi de pe la noi (cateva imagini aici). Biotopul sau cu tot cu planta gazda sunt aproape inexistente anul acesta.

Dar sa pun si cateva imagini:

Iarba cat si primele plante incep incet-incet sa iasa prin frunzele uscate. Odata cu ele si primii mamornici (Meloe proscarabaeus), adevarati vestitori ai primaverii:

Tot pe la “firul ierbii” inca necrescute, o “imitatie” de crenguta, camuflajul perfect pentru o omida de cotar.

Dintre fluturii observati, cei mai multi au fost Inachis io, cu opriri “fotogenice” de incalzire la Soare pe frunzele uscate. In imagine un exemplar “atins” de o pasare.

Insa show-ul principal al zilei au fost pentru mine paianjenii saritori, cu cateva zeci de exemplare observate. Dintre ei, cei mai mari – femelele de Asianellus festivus, unele dintre cele mai mari exemplare de salticizi din Romania:

Si o imagine “de detaliu” (folosind setup-ul si soft-ul din posturile anterioare) al unei alte femele:

Pe langa aceasta specie am gasit evident si altele, fotografiile cu pricina fiind postate anterior. Un colaj cu “privirile” lor:

Un frumos inceput (real) de an.

Max

(29 Martie 2012)

4 Replies to “Padurea Comana – 24 Martie 2012”

    1. Si asta e un exemplar oarecum evident, tinand cont de iluminarea din momentul respectiv, cat si de locatie. Sunt exemplare mult mai mari care in ciuda dimensiunilor trec complet neobservate in tufisuri ori in zone umbroase.

    1. Pai sa iti raspund in ordine:
      -Ghid turistic? Pentru ce? In afara de o reliefare orientativa a zonei, si poate sa iti zica cineva ca “aici” a fost decapitat Vlad Tepes, nu stiu la ce ar folosi un ghid turistic. Oricum ai avea nevoie de masina sa ajungi in anumite zone “turistice” ale Comanei, de la Manastire, la Moara de hartie, si eventual in Delta. Nu stiu daca exista ghid pentru Delta, eventual cu plimbare cu barca, ca altfel chiar nu ai avea de ce sa ceri ghid. Nici nu stiu de unde ai putea sa ceri ghid de altfel, poate de la intrarea vestica (cea mai vizitata de altfel).
      -Se platesc taxe ?
      In principiu da, daca te duci sambata/duminica si vrei sa intrii cu masina ori pe jos, dar sta tot in partea vestica a padurii.
      -Magazin de suveniruri ? Te intreb simplu..pentru ce suveniruri ? E o padure pana la urma si doar cu numele Rezervatie, insa daca vrei o amintire, trage cateva poze, pentru ca la urma urmei e Natura motivul pentru care te-ai duce acolo. Exista cred la Manastire asa ceva, desi nu cred ca te-ai duce la Padurea Comana sa iti iei o iconita.
      Hai sa iti spun cum as face eu daca as merge pentru prima oara acolo si de ce: In primul rand m-as duce pentru Natura, adica animale, insecte, plante, pasari, peisaj, aer. Eventual plimbari pe jos ori cu bicicleta, ori fotografie la subiectele enumerate de mai sus. Nu camping, nu gratere, nu manele nu paturica cu copii si muzica si alte chestii de genul asta. E plina valea Prahovei de asa ceva. Culmea ca Padurea Comana e trecuta ca Rezervatie, Parc Natural. Culmea, zona cea mai vizitata de turisti e chiar cea mai importanta dpdv faunistic. Daca tot are statut de rezervatie, si cei ce se ocupa de padure nu au niciun respect pentru acest statut, macar cei ce se duc acolo sa demonstreze un pic de respect si inteligenta si sa mearga acolo pentru motivul pentru care un om normal la cap se duce intr-o rezervatie: sa admire si sa contemple Natura, nu sa vina cu meltenismul din pacate din ce in ce mai tipic sa strice, sa gratareasca, sa lase gunoaie, sa se simta “ca la el acasa”. Natura din pacate nu mai e de mult “casa” omului, cel putin nu a romanului. E doar un impediment se pare in calea melteanului (pardon, romanului) de rand.
      Ce iti recomand Alexandra:
      Nu te duce acolo pentru suveniruri, du-te acolo pentru a avea o scapare de servici/oras/aglomeratie/prostia celor din jurul tau, si relaxeaza-te intr-un mod civilizat, fara sa influentezi in vreun fel (negativ cel putin) ce e in jurul tau. Suvenirurile sunt tocmai formele de viata din jurul tau, dar evident ca sunt suveniruri ce nu trebuiesc luate din locl de bastina; poti sa le iei ce-i drept “in poza”. Lasa-i pe ceilalti sa gratareasca pentru ca la un moment dat (sper eu) toti or sa raspunda intr-un fel sau altul pentru abuzurile/nesimtirile/meltenismul de care dau dovada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: