Fotografii vechi I – Calugarite

Scroll down to content

Mai intai, daca imi permiteti, un pic de istorie personala…

Asta ca sa imi motivez seria de posturi cu fotografii vechi.

M-am apucat de fotografie prin 1997. Cu un Zenit, evident pe film. La vremea respectiva digitalul era doar o chestie pentru cei mai “cu bani”, si nu era nici state-of-the-art-ul in fotografie, si asta in special din cauza rezolutiei efective mici a senzorilor CCD. Am continuat pe film pana prin 2003. In tot timpul asta am “stricat” mai bine de 100 de filme, din care doar vreo 100-150 de fotografii le-am pastrat scanate.

Prin 2003 am reusit sa imi cumpar primul aparat digital, un Canon PowerShot 400 si ceva de doar 4 Mp. Dupa care am continuat cu un alt PowerShot de 5 Mp.

Marea schimbare a venit la inceputul lui 2007, cand am inceput sa folosesc cu imprumut (de la servici) un DSLR Canon EOS 350D. Pe el pot sa spun ca mi-am format mana in fotografia digitala. Am continuat cu un 300D propriu, un 1000D, un alt 350D (pentru putina vreme, dar de data asta personal) si in prezent cu un 550D. Numai Canon.

Din 2007 si pana in prezent am realizat peste 200 000 de fotografii (am tinut o evidenta relativa, eroarea fiind de vreo 20 000 de cadre).

Bine, mare parte trase in rafala, deci avand acelasi subiect in zeci de imagini. In special cele cu subiecte de Astronomie.

Din toata “cincimea de milion” au iesit bune in jur de 9000-10 000. Dar, cum/cand sa prelucrez 10 000 de fotografii ? De unde atata timp ? Asa ca in urma cu ceva vreme am selectat cateva sute, poate nu chiar cele mai reusite, pe care m-am decis sa le si preluucrez cat de cat.

Din ele o sa incep sa postez cateva si pe acest blog.

Fara prea multa vorbarie (daca reusesc sa ma abtin).

Incep cu Insecte, mai exact cu Calugaritele. Toate fotografiile de mai jos sunt realizate in perioda 2007-2010.

 

1. Mantis religiosa.

Cea mai comuna Calugarita de pe la noi. Am gasit-o la Otopeni (in nordul Bucurestiului), in Dobrogea, in Vama Veche, la Comana, la Valea lui David (langa Iasi), si chiar si in mijlocul Bucurestiului !

 

2. Ameles decolor.

A doua specie mai comuna de pe la noi, desi intr-un numar mult mai mic decat religiosa. Pe aceasta am gasit-o in Vama Veche  in Dobrogea la Hagieni. Mult mai mica decat precedenta, si mult mai dificil de observat in natura.

 

3. Empusa fasciata.

Si o a treia specie de Calugarita. Pe aceasta am gasit-o pana acum intr-o singura locatie in Vama Veche, pe un “petic” de teren de doar 10×10 metrii ! E probabil cea mai interesante dintre speciile de pe la noi, atat din cauza aspectului (de Alien) cat si din cauza ciclului de viata. Eu am gasit doar primele stadii (nimfe) in lunile iulie-august, insa specia evouleaza pana in noiembrie, cand femelele se pregatesc de hibernare, iesind anul urmator in aprilie, depunand si pontele cu oua (ouateca). Specia este prezenta in forma adulta pana in mai-iunie. Ca si dificulozitate in observare, cel putin in cazul nimfelor, pot sa ii acord nota maxima, personal petrecand impreuna cu sotia multe ore pentru a gasi macar 2-3 exemplare.

In afara de cele trei specii prezentate mai sus, la noi mai este confirmata (chiar de Unchiul meu) prezenta unei a patra specii, cu mult mai rara, asemanatoare cu Ameles decolor. Din pacate nu am fotografii personale cu ea.

Max

13 februarie 2012

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: