Da, e ziua mea. SI ce cadou mai frumos decat un Jupiter in seeing de 7-8/10 ?

Nu am timp sa scriu prea multe doar atat: telescop de 305 mm la F/30.

Imaginea spune mai multe.

Revin in 4 zile cu amanunte.

Click pe imagine pentru versiunea originala.

Max

28 iulie 2011

UPDATE    (1 August 2011)

M-am apucat sa procesez datele din dimineata de 28 iulie.

Cred ca urmeaza cateva ore/zile de prelucrari intensive, asta pentru ca imi dau seama ce seeing fantastic am avut atunci, si vreau sa scot maxim de detalii.

Incep cu o imagine incredibila pentru mine, si anume satelitul Io cu detalii pe suprafata. Imaginea am tot re-re-reprocesat-o, pentru a nu induce artefacte ori a o degrada. Prin comparatie cu o imagine a lui Damian Peach din 2006 de aici, si alta de aici (a saptea imagine de sus in jos), am concluzionat ca detaliile de suprafata sunt corecte, si corespund la 0.3-0.4″, deci cam cat e si rezolutia optica teoretica a unui telescop de 300mm.

In imagine sudul este in sus.

Revin mai tarziu cu alte date.

Max

UPDATE (8 August 2011)

Revin acum cu varianta reprocesata a imaginii de mai sus.

Aceiasi imagine o regasiti si pe site0ul ALPO Japan aici (imaginea e inversata cu 180 de grade la ei pe site deoarece regula e ca sudul sa fie in sus; personal imi place mai mult asa cum am postat-o aici pe site, dar daca asa sunt cerintele…). Imaginea e ultima din lista. Comparand cu ceilalti (inclusiv Damian Peach) se pare ca intr-adevar am avut o noapte cu seeing excelent, dar si ceilalti un seeing mediu.

Si mai jos o imagine cu detalii ale satelitului Io si ale Marei Pete Rosii (GRS).

Se observa detalii in interiorul Petei Rosii cat si diferente clare de nuante.

Mai raman de facut animatia si o secventa care sa arate rotatia planetei. Insa nu stiu cand or sa fie aici, ca vad ca nu fac fata la zecile de giga de filme cu Jupiter din ultimile zile. Dar o sa fie la un moment dat.

Max

16 Replies to “Jupiter de ziua mea”

 1. La Multi Ani! Ti-ai inceput noul an mai mult decat uimitor 😀 Iti urez la cat mai multe fotografii, cu cat mai multe detalii si cat mai multe nopti cu seeing de la 8/10 in sus

  1. Multumesc ! Din pacate locatia am schimbat-o in ultimul moment: am ales Fagarasul. Si foto astro si foto macro sper sa aduc inapoi ;).

 2. LA MULTI ANI MULTA SANATATE SI LA CAT MAI MULTE
  REUSITE!!! Intr adevar ai avut parte de un “cadou foarte special”,fain.

 3. La multi ani, Max! Multa sanatate si cat mai multe reusite! Un cadou intr-adevar minunat. Ai idee ce satelit se vede?

  1. Mersi Loredana. Da, satelitul e Io. Nu am prelucrat insa imaginea pentru a reliefa detaliile satelitului, dar o sa fac asta cum ma intorc.

  1. Mersi Clau. E o alegere buna pentru astro, insa nu excelenta pentru macro. Nu de alta dar vroiam sa ajung neaparat anul asta in Retezat la cuibul de vipere gasit anul trecut, si sa gasesc o specie “speciala” de Cerambicid (croitor). Dar asta e, nu am mai gasit cazare si se pare ca se schimba si vremea. Poate al anu…

  1. Merci man ! Insa nu e zona din harta satelitului Io din linkul trimis de tine. E mult prea mica aria vulcanului respectiv. Plus ca prelucrarea mea la culori a fost foarte afectata de dispersia luminii in atmosfera terestra, si nu as prea avea incredere in culori cel putin. De asta am pus si o imagine alb-negru, in care se observa doar diferentele de intensitate luminoasa.
   “Heavy stuff”…hmm. Poate daca o sa am parte constant de seeing bun, altfel pot sa am instrumente si cunostiinte in prelucrarea imaginilor cu gramada, insa fara turbulenta mica nu poti sa faci nimic “adevarat”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: