Nu degeaba am scris LUNA in titlu cu litere mari.
Pe 23 iulie dimineata pe la 4 A.M. m-am apucat sa achizitionez imagini pentru ceea ce avea sa fie fotografia cu cele mai multe “dari” de batai de cap la procesare de pana acum. Nu mai putin de 10 ore de procesare, din care 6 de retusari, asezari, si alte functii in Photoshop.
La ora la care scriu aceste randuri am finalizat “Marele Colaj” cu Luna doar, insa din aceiasi dimineata mai am si ceva imagini la Jupiter. O sa vina si UPDATE-urile de rigoare, insa momentan postez “macar” imaginea asta.
Detaliile tehnice sunt pe imagine.
Nu are “decat” 3200×5497 pixeli, echivalentul a 17.5 Mega pixeli , deci cam cat are rezolutia un senzor APS-C de Canon EOS 550D.
Numai ca nu e prea buna comparatia: in nici un caz o astfel de imagine nu ar putea fi realizata si procesata daca ar fi folosit un astfel de aparat DSLR in combinatie cu un telescop de 200mm. Nu vorbesc aici doar de sensibilitate si de zgomot, mult mai mici in cazul camerei CCD folosite, cat mai degraba de capacitatea de a “scoate” detalii din insumarea sutelor/miilor de cadre cu o astfel de camera, si inlaturarea efectelor turbulentei atmosferice.
Nu va fie frica, CLICK pe ea !
E foarte posibil sa fie cea mai mare imagine lunara (ca rezolutie) de pe la noi din tarisoara. Daca nu e asa va rog sa-mi scriti aici pe blog sa nu ma fac de ras cu afirmatia de mai sus.
Urmeaza si cateva imagini “crop” cu detaliile mai importante. Apropo, imaginea e redimensionata de la rezolutia initiala de 6353×3698 pixeli, dar arata mai bine asa…mai mica.
Max
(25 iulie 2011)
UPDATE
La recomandarea lui Alin Tolea postez si o imagine mai mare in format .png, pentru ca se pare ca se cam observa artefacte post-procesare.
Imaginea de mai jos e chiar full-resolution, asa cum arata dupa lipirea cadrelor din care e constituita, fara post-procesare gen unsharp masking ori noise removing, doar lipire si “cosmetizare” in zonele de unire a cadrelor.
Singura diferenta fata de imaginea initiala de la care “a plecat totul” e ca asta e rotita cu aproximativ 13 grade pentru a fi “la dunga”.
Si o animatie .gif a zonei Mare Humorum.
Animatia prezinta una dintre regiunile din colajul de mai sus, reprocesata, pentru a se observa mai bine anumite detalii generale.
Click pe imagine pentru a se deschide la rezolutie originala (plus inca o data click pe ea pentru a o mari).
In imagine se observa marele crater Gassendi in partea de nord a marii, craterul Doppelmayer in partea de sud, Mersenius in partea de vest si Hippalus in partea de est. Ce este foarte interesant e ca fiecare dintre cele patru cratere mentionate ce delimiteaza marea are atribuit (cel putin cu numele) si cate un sistem de rime. Animatia am facut-o tocmai pentru a ilustra modul cum sunt distribuite sistemele de rime de jur-imprejurul marii. De asemenea am marcat si marea in sine cu o elipsa albastra; elipsa pentru ca sub unghiul in care observam aceasta felie din suprafata Lunii, orice impact circular e deformat sub forma de elipsa.
O sa revin cu detalii despre fiecare formatiune mai importanta.
UPDATE (27 iulie 2011) In titlu am scis si ceva de Jupiter, asa ca acum postez si o animatie, urmand sa pun la un moment dat (daca o sa consider necesar) si una sau doua imagini individuale.
Animatia e realizata tot prin telescopul de 200 mm F/5 dar cu camera DFK 21 AF.04 AS.
(Click pe imagine pentru a deschide animatia)
Seeing variabil de la 4 la 6/10. Imaginea e realizata incepand din crepuscul si pana cand Soarele se afla deja la aprox 1 grad altitudine.
Max
Scuza-ma,ai fost cumva ”acolo” cand ai facut poza asta? AI facut-o lata rau de tot…nu ma mai satur sa privesc poza asta….
Merci Andrei. Inseamna ca iti place si ca si-a atins scopul imaginea !
Woooowwww
Asta nu prea mai e fotografie. Mai degraba harta. Imi aduce aminte de atlasul fotografic lunar al lui Thierry Legault. Cred ca daca ai putea sa strangi fotografii din fiecare zi, sau la 2 zile a ciclului lunar, ar iesi un atlas mai tare decat ala
Sunt totusi curios de ce a aparut acea dublare la marginea dreapta pe formatul png.
Felicitari.
Merci Dragos de comparatie. Ar fi o idee sa fac o astfel de serie si un foto-atlas lunar, numai timp si cer senin fara turbulenta sa am.
Acea dublare apare pentru ca: imaginile sunt facute in seeing variabil, iar efectul la limbul lunar se aseamana oarecum cu artefactele ce apar atunci cand aplici funtia unsharp mask prea puternic. Contrastul intre limul lunar si fundalul cerului este foarte puternic; ai sa observi ca la limbul nordic (jos dreapta pe imagine) efectul nu este vizibil decat foarte foarte greu. Asta deoarece secventele respective sunt facute in crepuscul, unde contrastul cu cerul era mult mai mic. In iamginea .jpg am scos acest efect, cu ceva munca (jumatate de ora). In cea .png care e de fapt o etapa anterioara imaginii finale, nu am facut aceasta modificare.