Dupa “reusita” de pe 14 iulie, ma hotarasem sa nu mai pierd diminetile dormind, ci sa “trag in pixeli” cat mai des planeta Jupiter.

Ei bine asta a fost motivatia pentru a iesi din nou pe 15 iulie dimineata.

Cand iesi la astrofotografie lunara, planetara, solara, nu e ca la deep sky. La deep sky te uiti pe un site la evolutia norilor (de exemplu asta sau asta), si te mai uiti si pe cerul real de deasupra capului un pic sa vezi daca transparenta cerului e suficient de buna, si te duci sau te apuci sa faci imagini. Ei bine la planete/Luna/ Soare, nu prea ai cum sa faci asa. Mai ales daca stai la o oarecare distanta de locul de observatii, adica daca trebuie sa te deplasezi 6km mai la sud-cazul meu.

Nu stii cum e seeing-ul ! Nu poti sa vezi sigur decat daca faci efectiv imagini !

De asta, consider ca astrofotografia planetara e oarecum loterie: ai noroc sa prinzi seeing bun, ori nu, dar nu ai cum sa stii decat daca joci, adica daca te deplasezi si faci imagini !

De data asta nu am avut. Imaginea e realizata cu acelasi setup ca si pe 14 iulie. O postez doar pentru aspectul general al planetei, si nu pentru detalii (care detalii ?).

Oribil seeing am avut, doar cu benzile principale si una-doua secundare vizibile pe ecranul laptopului in timpul achizitiei.

Insa ceva detalii mai importante se pot observa in imaginea finala, cum ar fi Ovalul BA in STeZ (in partea de jos a imaginii).

Dar fara perseverenta nu reusesti in astrofotografie.

Asa ca m-am hotarat sa ies si pe 16 dimineata.

Alti nervi !

Iar seeing prost.

Doar cu o “idee” mai bune conditiile atmosferice decat in ziua precedenta, si clar mai prost decat pe 14 iulie. Se pare ca 14 iulie ramane ca referinta pana acum, ca o zi cu turbulenta medie.

De data asta macar am reusit sa “prind” si Marea Pata Rosie (GRS), actorul principal al atmosferei turbulente joviane.

Si imaginea:

Imaginea e de calitate slaba, sau mai bine zis detaliile sunt aproape inexistente, atat datorita seeing-ului cat si transparentei scazute, contrastul imaginii fiind mult afectat.

Insa interesante sunt transformarile fata de anul trecut. De data asta SEB-ul (Banda ecuatoriala sudica) e acolo…adica exista, adica a inviat. Anul trecut planeta arata cam asa:

Se observa clar aspectul diferit, cu GRS in 2010 stand parca “suspendata” si solitara in ceea ce de obicei era SEB. Anul asta in schimb banda sudica e foarte activa si pronuntata, iar GRS pare un pic mai alungita pe axa Est-Vest. Nici NEB ul (Banda Ecuatoriala Nordica) nu e chiar inactiva, cu un contrast puternic si o culoare intensa.

Pentru o identificare a benzilor de pe Jupiter recomand pagina asta.

Nu cred ca mai ies prea curand pentru imagini la Jupiter. Poate cand ajunge Luna in faza de Prim Patrar, ca sa am doi subiecti ceresti de fotografiat. Altfel sansele sunt clar mai mari pentru un seeing bun incepand din a doua jumatate a lui august, cu Jupiter “cocotat” la 55 de grade la orele 5 AM. Deci foarte sus, cu sanse mult mai mari de a surprinde detalii fine decat la actuala inaltime desupra orizontului de 35 de grade altitudine. Si o sa fie si un pic mai mare in diametru aparent, crescand de la aprox 38″ la 43″ !

Max

17 iulie 2011

2 Replies to “Jupiter- 15 si 16 iulie 2011”

 1. Foarte bune foto. Detaliile sunt incredibile zic eu, si nu “slabe” asa cum afirmi tu acolo de seeing si altele.. 😛 Oricum, ma bucur ca ai revenit si pe partea astro – ce-i drept mai delicata d.p.d.v tehnic si dependenta de conditiile atmosferice. Oricum, merita zic eu
  Poate in zilele in care nu sunt conditii, poti uploada, la sectiunea arhiva, din realizarile trecute – some sort of “best of” 🙂

  1. Merci Clau. Nu am mai postat in ultimile zile desi mai am si ceva foto de pe la Comana. Dar o sa imi iau revansa. Nu stiu insa cand.
   Imaginile crede-ma: sunt slabe. Cel putin astea de pe 15 si 16 sunt chiar slabe. O sa incerc sa mai prelucrez una dintre ele, de pe 16, ca parca parca ar iesi ceva mai bine. Insa tot…SLABA.
   Si nu e modestie sau mai stiu io ce.
   Ce imi sugerezi tu in schimb cu best of de “datile” trecute, adica din anii precedenti, ei bine chiar ma gandeam sa ma apuc de asa ceva. Asa ca vad ca ar avea cine sa se uite la ele (adica macar TU 🙂 )
   O sa incerc sa postez cat mai curand posibil.
   Max

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: