First-light for the QUARK H-alpha filter

Scroll down to content

A new acquisition for me has just arrived: a specialized solar filter that allows humans to see the emission of hydrogen  at a wavelength of 656nanometers.

This H-alpha filter was a gift for my birthday from my wife, so the following shots are all dedicated to her. And of course a few imaging sessions whenever she requires them 🙂

As I’m still a child when it comes to new acquisitions, I had to try it as soon as possible, despite preparing to go on a short holiday at the Black Sea.

With so much luggage, I had to restrain myself at packing only the most lightweight equipment: a small photo-tripod, a small 65mm APO refractor, the very small ASI 174MM camera and of course the Quark filter and a small 32mm eyepiece. The setup looked like this:

20160815_092750.jpg

That red component is part of the filter, which is powered from a 10Amp phone charger (nicely “blended” with the rest of the gear 🙂 ).

The first views at the eyepiece were fantastic, and much of that was due to the good seeing. Of course, the 65mm F/6.5 APO refractor was a bit too small for high magnifications, but the full-disc view was truly staggering.

And, since no equatorial mount was at hand, I had to shoot very short image-sequences to capture some detail in the prominences that were present on the solar limb. The first shot is a 400-frames stack out of 1000, and shows the chromosphere band and one rather large solar prominence occurring on August 16:

sUNpROMaUG16.jpg

I did acquire many more image-sequences during my short holiday, but most of them were tests so no other final results are presented for now with the 65mm refractor. Despite this, I must say that the 65APO/QUARK combo is excellent for fast imaging sessions or when there is a limited space for astronomical equipment. It is also the best way for acquiring full-disc solar images, since the 4x barlow lens inside the Quark filter makes imaging the whole Sun quite hard for refractors with focal lengths of 800mm or more.

I say “800mm or more” because I was also able to try my other APO refractor (a 115mm, F/7) with the Quark filter. This happened after returning from the very short holiday,  and, unfortunately, on rather bad seeing conditions. Despite this, the large prominence (the same from the image above actually, but on a different date) made for a very nice view at the eyepiece, and of course on the laptop screen.

-the BW version:

black.jpg

-the colored version:

red.jpg

And a surface image, with two active regions and lots of hydrogen moving around:

AR.jpg

The main goal for my next H-alpha sessions are a full-disc shot acquired with the 65mm refractor, and a long-period animation showing the evolution of a nice prominence.

Of course, both require time and good seeing…

10 Replies to “First-light for the QUARK H-alpha filter”

  1. Foarte bune imaginile. Chiar surprinzator de detaliate. chiar nu ma asteptam sa vad atatea detalii. Imaginea vizuala e la fel de detaliata? Contrastul e similar, sau mai slab?

    Toate bune si cer senin.

    1. Multumesc Dragos! Detaliile per imagine ar putea fi chiar mai bune, daca ai noroc de seeing bun. Eu inca nu am avut, si asta pentru ca nu am putut sa ies cu luneta de 115mm dimineata, inainte sa se instaleze turbulenta. Cu cea de 65mm am reusit de la mare sa prind un seeing foarte bun si imaginile la ocular erau excelente. In general la ocular ai nevoie de intuneric de jur imprejur pentru a observa in conditii bune; eu folosesc a mea camasa neagra din dotare pentru asta. E nevoie insa de un aranjament mai frumos … Contrastul este foarte bun pentru protuberante, si o idee mai slab pentru suprafata, insa umbland pe la setarile filtrului se poate ajusta putin asta. Eu prefer sa vad protuberantele mai bine si suprafata mai slab, insa unde sunt regiuni active se vede oricum foarte frumos.
      Problema pe care o am, si pe care vad ca au intalnit-o cativa pana acum cu aceste filtre, este ca imaginea nu este uniforma dpdv al contrastului, ceea ce este un pic deranjant pentru achizitia de imagini, insa nu si pentru vizual. Se poate rezolva un pic din ajustarea filtrului pe lungimea de unda, si evident in post-procesare, insa este o munca suplimentara care ocupa evident timp. Asta este, vrei ceva mai ieftin atunci trebuie sa mai bagi de la tine ceva munca 🙂 In comparatie, cu un Coronado 90 nu am avut niciuna dintre problemele enuntate, plus ca poti observa linistit la mai multe grosismente iar imaginea este chiar un pic mai luminoasa fata de luneta personala de 115 si filtru Quark (evident ca si raportul F/D este altul, insa fac o comparatie functie de utilizare si nu de specificatii). Urmatorul pas, destul de costisitor insa, este achizitia unui acromat de 150mm F/8 (nu foarte scump) si a unui filtru de rejectie corespunzator (asta e cu adevarat scump, peste valoarea filtrului Quark in sine, ceea ce este destul de …deprimant). Vedem ce ne rezerva viitorul (poate cade un modul al ISS in curtea blocului 😉

  2. Multumesc pentru raspuns. Si mai am o intrebare. Exista o limita a raportului focal utilizabil? Ma gandeam ca avand un barlow intern de 4x, probabil f7 ar fi oarecum minimul, dar tu l-ai folosit cu succes pe luneta de 65mm, care e mai rapida. Nu e mult, dar inmultit cu 4, iti da un f26 in loc de f28. Si atunci, nu ar fi mai convenabil, decat sa iei un refractor de 150mm care e f8, sa iei un reductor pentru refractorul de 115mm, si astfel sa ai camp mai larg? Comparand un acromat de 150 cu un apo de 115mm, nu stiu daca obtii mult mai multa rezolutie, chiar daca il folosesti pe banda ingusta.

    Ma repet. Mai am o intrebare. Ce camera folosesti.

    In ce priveste ISS-ul, mai ai de asteptat un pic. Ca din ce se aude vor sa o privatizeze dupa 2020, asa ca ar fi ceva sanse.lol.

    1. In principiu cei de la Daystar spun ca F/5 la F8 ar fi limitele optime de utilizare, cu accent mai mult spre treptele superioare (adica F/8), insa daca ne referim stric la “sfaturile” lor, atunci nu cred ca e chiar bine sa le iei ca atare, si aici ma refer doar la multitudinea de discutii legate de necesitatea unui filtru frontal ERF (Energy Rejection Filter) pe diferite dimensiuni de refractoare.
      Ma gandesc la un 150mm in primul rand pentru rezolutie, si pe care oricum as putea monta ulterior un reducator de focala. In principiu, si din ce am tot investigat in ultima vreme, chiar acromatele de la SkyWtacher (desi tind spre un obiectiv iStar) ar aduce un plus usor sesizabil de rezolutie fata de APO-ul de 115mm, plus ca as prefera sa am un instrument dedicat de care sa nu imi para extrem de rau daca se decolimeaza, zgarie, acopera de praf datorita felului in care sunt nevoit sa ma deplasez acum cu 115-ele (la mare graba de obicei, in scurta pauza de pranz la munca, la cativa kilometrii de casa cu masina, prin campuri de plante, insecte si vaci cu lapte :).
      Camera utilizata pana acum cu Quark-ul este o ZWO ASI 174MM, insa datorita neuinformitatii imaginii cred ca o sa trec pe ASI 120MM-S ul din dotare (campului mult mai mic, deci o ocolire pe cat posibil a neuniformitatilor). Chiar daca atunci limita de difractie o sa fie usor enervanta pe imaginea finala (fara reducator, amplificarea suplimentara adusa de camera face ca detaliile cele mai mici sa ocupe cam multi pixeli, ceea ce duce la o micsorare a imaginii finale prin resize, deci o necesitate suplimentara de a face mozaicuri…deci mai multa munca).
      Cu ISS-ul…vedem. Poate cumpar actiuni la ei…cine stie 😉

      1. Despre Istar am o parere foarte proasta. Daca mecanic sunt superbe, in schimb lentilele… Un amic de al meu a primit o luneta de 150/f8 care avea acoperirea incompleta, doar o parte din lentila. Dupa lungi discutii, si dupa ce a apelat la R.F. Royce, au acceptat s-o schimbe, si au trimis in loc una care are la vreo 15mm de margine o harjaietura lata de vreo 4mm, pe toata circumferinta. Probabil au facut economie de slefuire, avand in vedere ca e pentru Romania.

      2. Hmm…cumva o poveste asemanaoare cu ce au patit altii cu Quark-urile…
        O sa vedem la momentul respectiv ce decizie iau. Mersi de informatie.
        In legatura cu neuniformitatile in imaginile cu Quark-ul, cred ca mi-am dat seama de unde vin: camera ASI174MM e cea care imi da benzi orizontale cu diferite intunecari. Trebuie sa studiez un pic problema, stiu ca sunt amatori care fac flat-uri pentru imagini h-alfa, insa imi parea un pic de munca suplimentara fara sens, dar vad ca e cam singura solutie. Trebuie sa incerc si cu ASI 120MM-S ul sa vad daca problema ramane identica.

  3. Sunt simetrice neuniformitatile, sau sunt zone? Sunt curios pentru ca am studiat un pic problema filtrelor astea, si chiar voiam sa incerc sa fac un filtru asemanator. Nu stiu daca ai auzit de Skybender.

    1. Nu sunt chiar simetrice, insa pe imagini apar de cele mai multe ori ca nishte benzi mai intunecate paralele si aproape echidistante…Nu am auzit de Skybender.

  4. E o poveste mai ciudata cu Skybender. Acum catva timp, nu mai stiu exact, un an sau doi, a fost o firma care a anuntat pe CN ca au facut un filtru solar, mai ieftin. Au anuntat ca au testat prototipul si apoi au aratat primul lot de 50 de filtre gata facute. Erau asemanatoare cu Quarkul la aspect Apoi au disparut, si firma si site-ul lor, tot.

    Cautand amanunte, ca si eu am am o idee asemanatoare, am gasit o firma germana, care au anuntat si ei niste filtre, se pare, pe acelasi principiu, Dar nu mai apare nimic la vanzare pe acest site, desi au afisate niste filtre Halpha. E doar schema pe site-ul lor. E primul pdf de la download.

    http://beloptik.de/en/top/download-1/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: