Ultima zi din primul concediu din 2014.

Tot pe Platoul Bucegilor insa de aceasta data echipa nu a mai ajuns pana la Piatra Arsa. Ne-am oprit relativ aproape de drumul spre tinta din zilele precedente. Un loc cu priveliste superba.

Imaginea urmatoare este realizata din multe cadre, motiv pentru care am postat-o si pe GIGAPAN la rezolutia initiala.

Linkul pentru vizualizarea ei:

GigaPan – Bucegi panorama

Imagine se vizualizeaza mai bine daca se deschide in full-screen (sagetile orintate la unghiuri opuse din dreapta). Navigarea pe imagine se face cu mouse-ul si zoom-ul cu scroll.

Aici postez o versiune micsorata:

Panorama D

Panorama este realizata de la coordonatele   45 22 26 N  +25 27 54 E si are deschidere spre vest, cu vedere spre Padina. In imagine se observa un versant foarte interesant (dreapta extrem pe imagine), stratificat la unghi (dovada a marilor existente in ere geologice trecute). Un motiv serios pentru mine in a achizitiona ceva materiale pentru studii geologice si cautare de fosile, si de a mai si citi cateva ceva nou.

O alta panorama, de aceasta data orientata spre nord, realizata aproape din aceeasi locatie:

Bucegi Pano 3 Max

In imagine se gasesc usor Releul Costila, Crucea Caraiman si Complexul Sportiv Piatra Arsa.

Si aceasta panorama am postat-o pe GIGAPAN la linkul urmator:

Gigapan – Bucegi Mountains – view towards Costila, Crucea Caraiman and Piatra Arsa

Si o panorama mica, de detaliu, cu subiectele iluminate de Soare:

Panorama C

Ca si in ziua precedenta, un front de nori a aparut oarecum din senin. De aceasta data a adus un plus peisajului, cu cateva raze solare strecurate prin stratul de nori:

Panorama B

Si o ultima panorama:

Panorama A

Link-ul spre imaginea la rezolutia initiala postata pe GIGAPAN:

GigaPan – Bucegi Mountains in Winter

De aceasta data, pe drumul de intoarcere, am avut ceva mai mult noroc decat in ziua precedenta, cerul parand ca se curata de nori. Oprind din nou la Cota 1000 am avut parte de un frumos apus:

Apus la Cota 1000

Dar si de o ultima intalnire cu secera lui Venus, cel putin pana la conjunctia inferioara de pe 11 Ianuarie (asta pentru ca am revenit la Bucuresti, unde ceata inca domina cerul):

Red Venus with inset

Imaginea de mai sus prezinta planeta asa cum se observa vizual prin refractorul utilizat la achizitia sa, la un grosisment de 30x.

Echipament: Refractor TS APO 115mm F/7 si Canon 550D in focar pentru imaginea de fundal (media a 60 cadre), si acelasi refractor dar la F/18 cu Powermate 2.5x si camera ASI120MM cu filtru IR-pass (stack a 2000 cadre in seeing 3/10) pentru imaginea de detaliu.

La putin timp dupa achizitia de mai sus, planeta Venus se apropia de apus, coborand spre culmile dealurilor impadurite:

Venus-set

Desi in zilele precedente reuseam foarte usor sa observam planeta cu ochiul liber, de aceasta data prezenta norilor cirrus a facut ca observatiile vizuale sa dureze doar cateva secunde, adica atat cat au permis spatiile dintre nori pentru ca lumina planetei sa ajunga si pe retina noastra…

Insa seara nu am terminat-o aici, urmatorul subiect delectandu-ne atat vizual la ocular cat si in imagini. Evident a fost vorba de subiectul meu “astro” preferat si anume Luna.

In imaginea de mai jos am facut o comparatie intre dimensiunile aparente ale celor doua corpuri ceresti observabile in acea seara:

Moon and Venus

Colajul lunar este realizat, la fel ca si imaginea planetei Venus, cu refractorul TS, Powermate 2.5x si camera ASI120MM cu filtru IR-pass. 8 imagini fiecare media a 1000 de cadre au format mozaicul, pe cand imaginea lui Venus este realizata din suprapunerea a 2000 de cadre.

Si pe picior de plecare, o “Luna Albastra”. Efectul din imaginea urmatoare (culoarea albastra) se datoreaza aparitiei cetii. Imaginea este realziata tot cu refractorul TS dar cu Canon 550D in focar si este procesata folosind tehnica HDR din 5 imagini, fiecare media a cate 20 de cadre la timpi diferiti de expunere.

Blue Moon

Un frumos sfarsit de concediu…

Max

(5 Ianuarie 2014)

2 Replies to “Prin Bucegi – 4 Ianuarie 2014”

  1. Frumoase panorame. dar ai ”blocat”Gigapan-ul cu ele. Dupa ce am incercat sa intru din Firefox, si nu merge, acum stau de 5 munute sa se incarce pe Chrome, si cred ca s-a blocat, ca trafic pe teava nu mai e, dar nici poza nu e completa.

    1. Acum incerc sa ma uit si eu la ele si vad ca nu le merge corect site-ul. Aseara cand le-am postat mergeau excelent…Probabil ca e o chestie de moment. Vad ca pana la urma se incarca dar greu ce-i drept. Oricum, imaginile sunt relativ mici fata de media lor, deci nu ar trebui sa fie probleme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: