Si cand credeam ca “mult-reclamata” cometa ISON nu o sa ne mai uimeasca…
Recent aceasta a dezvoltat o superba multi-coada si a crescut in luminozitate de cateva ori, ajungand sa fie vizibila chiar cu ochiul liber in locuri cu cer curat si negru. Eu am reusit sa o observ in dimineata zilei de 16 Noiembrie printr-un cautator 9×50, destul de usor ce-i drept, insa ceata m-a impiedicat sa o gasesc si utilizand cel mai “la indemana” instrument optic (ochiul).
Deci, o prima fotografie mai reprezentativa pentru aceasta cometa:
Si impreuna cu cateva detalii tehnice, atat versiunea color cat si cea alb-negru:
Si o imagine mai de detaliu, cu coama si jeturile interioare:
Desi sesiunea de observatii a fost dedicata cometei ISON, am tras cate un ochi si spre alte doua efemere:
Cometa Lovejoy, cu ale sale jeturi interioare coamei:
Si o “foarte noua” cometa, pe numele ei complet 2013 V3 (Nevski), descoperita pe 8 Noiembrie si evoluand rapid (posibila eruptie) ajungand sa fie destul de usor de gasit fotografic. Din pacate (pentru mine) fotografiile cu aceasta cometa le-am facut in crepuscul, prin ceva ceata, astfel ca aspectul general al imaginilor nu este chiar frumos, insa forma generala a cometei cat si culoarea se observa usor:
Intr-adevar “Anul Cometelor”, incepand cu C/2011 L4 (PanSTARRS) in primavara, C/2012 S1 (ISON), C/2013 R1 (Lovejoy), C/2012 X1 (LINEAR), 2P/ Encke si acum C/2013 V3 (Nevski). Am ratat ce-i drept o alta cometa (C/2012 F6/Lemmon) insa sigur alte comete se lasa asteptate…
Max
(17 Noiembrie 2013)
Ce sa spun, dupa ce am vazut ce au facut Damian Peach, si Jerry Lodriguss? Ca esti competitiv? Ca este relevant?
Da, esti aproape Si as vrea sa atrag atentia asupra fotografiei lui Jerry Lodriguus . Are mai multa informatie in ea decat la Damian Peach.
Aici nu e o chestie de competitie, ci de completare a informatiei. Incearca sa faci o combinatie a celor trei imagini de referininta. Umbla la culori. poate iese ceva ne-asteptat.
Mersi Dragos. Daca ma hotaream sa mai dau o fuga pana la Cota 1000 chiar iesea o imagine frumoasa…
Jerry Lodriguss nu stiu exact cu ce echipament face imaginile, insa de Peach stiu sigur ca foloseste o retea de telescoape remote. Am vazut ca foloseste atat FSQ-uri de 106 cat si CDK de 20″, de aici si marile lui reusite in domeniul deep-sky din ultima vreme. Nu pot sa zic decat ca desi nu utilizeaza instrumentele proprii, face o treaba fantastica la procesare, cu mult peste majoritatea celor ce utilizeaza acele instrumente. Nu am insa cum sa combin cele trei imagini pentru ca sunt mult departate in timp si evolutia cozii este una substantiala. Ce-i drept la Peach se observa mai bine coada interioara din apropierea nucleului si cu tot cu micile filamente, pe cand la Lodriguss este ceva mai stearsa informatia acolo insa e mai corecta in privinta culorilor, in special a coamei (care este verde si nu albastra ca la Peach !). Una peste alta evolutia foarte rapida a cometei o sa “produca” o avalansa de imagini zilele urmatoare pana cand Luna si altitudinea prea mica a cometei or sa amane spectacolul pana dupa inceputul lunii Decembrie.
Se pare ca a supravietuit, 🙂 desi Tanti de la PRO dadea stirea cum ca s-a prajit. Ar trebui redenumita in Phoenix. Oricum,ai iar ocazii sa ii faci poze si mai fumoase decat cele realizate pana acum. Apropo, felicitari.Raman cu intrebarea daca al meu SW de 8″ cu un setup foto profesional ar capta asemenea detalii frumoase. Momentan ma multumesc sa o revad dar prin ocular.
Felicitari inca o data pentru realizari si astept revederea ei aici la tine pe blog.
Multumesc Hans. Din pacate, pana la urma, cometa S1 ISON nu a reusit sa supravietuiasca intalnirii cu Soarele. Cel putin nu complet. Posibil doar un nor de praf sa mai fie observabil zilele urmatoare. Sper sa mai am o sansa de a revedea fotografic ce a ramas din cometa.