O noua trecere favorabila a Statiei Spatiale Internationale (ISS). De multa vreme nu am mai avut timp/dispozitie de a urmari manual ISS-ul printr-un instrument in scopul de a achizitiona imagini ale acestui extrem de scump obiect orbital.
De aceasta data am pregatit noua luneta (TS APO 115/800) cu Barlow 2.5x, camera ASI120MM si cautatorul 9×50 si, impreuna cu sotia, ne-am deplasat in locatia uzuala de observatii, langa localitatea Dumitrana (Ilfov).
Aici, fiecare a avut cate un scop precis: unul urmarea ISS-ul prin cautator, celalalt confirma verbal pozitia obiectului in campul senzorului vizibil pe ecranul unui laptop. Asa am reusit sa surprind Statia in mai mult de 200 de cadre din 2000, deci cu un randament de 10%, ceea ce nu e rau deloc tinand cont de viteza mare de deplasare a Statiei pe bolta cereasca cat si de distanta focala folosita (2000mm).
O scurta serie de imagini:
Fiecare imagine este un stack a 10 pana la 28 de cadre.
Identificarea unora dintre componentele Statiei:
Si o animatie din 3 imagini (fiecare un stack a 15-28 de cadre), pentru a reliefa schimbarea perspectivei:
Cea mai mare parte dintre cadrele originale utilizabile le-am adunat intr-o animatie ce prezinta apropierea Statiei:
La momentul achizitiei acestei secvente luneta era usor decolimata, iar utilizarea camerei ASI120MM fara filtru a insemnat ca rezolutia finala a fost una destul de mica pentru un astfel de instrument. La urmatoarea trecere sper ca detaliile sa fie mai bune…
Max
(31 Octombrie 2013)
Salut Max.
Ai putea sa incerci un program de urmarire, ii spune Optic Tracker. Nu am idee daca e bun de ceva, dar cred ca e si trial.
Mersi Dragos. O sa il incerc. Vad ca e destul de versatil. Sa speram ca merge si pe EQ6.