Colaj lunar – 24 Octombrie 2013

Scroll down to content

In cadrul unei mici sesiuni de astrofotografie lunara impreuna cu Adi Sonka si Cristi (acasa la acesta din urma, undeva pe langa Corbeanca, la nord de Bucuresti) am incercat realizarea unui foarte mare mozaic lunar (ar fi trebuit sa fie mare…). Desi noaptea se anunta destul de buna pentru acest mic proiect, sesiunea a fost scurtata de un front de ceata destul de densa, ce facea uneori ca nici macar Luna sa mai fie vizibila.

Dupa cateva ore de acomodare termica a instrumentelor, am inceput sa ne pregatim pentru achizitia cadrelor mozaicului, fiecare concentrandu-se pe zona lui…

Insa, cum seeing-ul parea destul de bun, am incercat un crater din zona lui Cristi (nu m-am putut abtine 🙂 ), si anume Posidonius aflat foarte aproape de terminator.

Echipamentul pentru toate imaginile de mai jos:

C11 la F/25 cu TeleVue Powermate 2.5x, camera ASI120MM cu filtru IR-pass.

Imaginea “de camp larg” prezentand craterul Posidonius este un stack a 1800 de cadre:

Posidonius_wide

In imagine am observat si un dom lunar de care nu aveam habar, marcat in imaginea de detaliu de mai jos:

dom_lunar

Si cum seeing-ul parea ca devine din ce in ce mai bun, am mai incercat o serie de imagini la acest crater. De aceasta data detaliile sunt putin mai bune decat in imaginea precedenta:

Posidonius

Si acum mini-colajul lunar, redimensionat la mai putin de 50% din dimensiunea originala, pentru a putea fi vizualizat usor, si pentru a da un aspect general mai placut:

LargeMoonMosaic_smaller

Mozaicul este realizat din 24 zone, fiecare zona fiind un stack a 1100 cadre din 1500 in conditii de seeing variabil (de la 3-4/10 la 6/10).

Cum anumite zone prezinta interes prin diferitele formatiuni surprinse, am selectat doua astfel de zone si le-a prelucrat usor diferit:

Limb

Selected Area 1

Intr-una din noptile ulterioare acestei sesiuni (27 Oct) am reusit sa mai achizitionez un set de imagini lunare, unele formatiuni fiind surprinse si in mini-mozaicul de pe 24 Octombrie. O astfel de comparatie a aspectului craterelor Hesiodus, Pitatus, Deslandres in cele doua nopti:

PitatusDeslandres

Sper ca data viitoare sa ne realizam planul de a crea un mare mozaic lunar de rezolutie inalta.

Max

(30 Octombrie 2013)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: