De ceva vreme experimentez diferite metode de procesare pentru imagini planetare/lunare achizitionate prin diferite filtre de culoare.

Filtrele utilizate de mine momentan (cel putin pana reusesc sa “fac rost” de unele “standard”) sunt oarecum alternative celor utilizate in mod curent in astrofotografia planetara.

Cu alte cuvinte, in loc de uzualul Red/Green/Blue momentan folosesc o combiantie ceva mai ciudata poate: IR-pass 685nm pentru rosu, Solar Continuum pentru verde si un filtru Wratten 80A pentru albastru.

Ceea ce este destul de interesant, cel putin in cazul imaginilor lunare, este ca aceasta combiantie de filtre prezinta detalii ce nu ies in evidenta la fel de bine cu seria RGB standard.

Dovada sunt imaginile de mai jos realizate cu Maksutovul de 150mm si camera ASI 120MM (monocroma).

Imaginea de infrarosu (685nm):

LPOD_MareCrisiumIR_Max

Imaginea de culoare (falsa evident) LRGB (L-adica Luminanta- pentru ca am utilizat pentru detalii chiar imaginea de infrarosu ce are rol si de canal rosu):

LPOD_MareCrisium_Max

Pentru o evidentiere mai buna a diferentelor intre cele doua imagini am montat o animatie din cele doua cadre, disponibila la doar un click :

LPOD_MareCrisium_Animation_Max

Cele mai evidente diferente sunt observabile in interiorul marii, cat si in partea de jos a imaginii.

Max

(19 Septembrie 2013)

 

UPDATE (8 Octombrie 2013)

Dupa mai mult de 3 saptamani de la achizitia cadrelor pentru imaginea de mai sus, m-am hotarat sa prelucrez si restul de imagini lunare din ziua de 15 Septembrie.

Doar cele de infrarosu, pentru ca ele au dat rezultate mai bune.

Sinus iridum

Copernicus

Mare Serenitatis

Rupes recta

Si tot in seara respectiva am avut parte si de un mic “eveniment” (dar mic de tot): Luna, in deplasarea ei pe bolta cereasca a ocultat steaua Beta din Capricorn.

Un mic filmulet in care se observa deplasarea Lunii fata de (si pana la urma peste) steaua in cauza gasiti AICI.

O imagine realizata din suprapunerea cadrelor, in care steaua se observa ca o linie (datorita alinierii cadrelor pe Luna) in stanga sus. Linia apare intrerupta in partea sa dreapta tocmai din cauza disparitiei in spatele Lunii.

occ

Aceste imagini au fost ultimile realizate prin Maksutovul de 150mm, instrument ce la cateva zile dupa ce am achizitionat cadrele respective, l-am vandut pentru a face loc unui nou instrument. Ca un ultim cuvant: a fost bun cat a fost…”si-a facut treaba” chiar foarte bine. Insa stiu ca urmatorul instrument o sa duca mai departe traditia Mak-ului…

Max

2 Replies to “Mare Crisium – 15 Septembrie 2013”

  1. Foarte interesant. Si in stanga sus apar detalii in plus, sau mult accentuate.

    Cred ca merita sa continui sa faci un mozaic intreg al Lunii in acest fel, o luna doua pana strang eu bani de mak. HAHA

    1. Intr-adevar e interesant rezultatul, si eu cred ca trebuie sa merg ceva mai departe cu achizitia prin filtre. Din pacate Mak-ul ma paraseste in curand…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: