Anul acesta am avut parte de doua iesiri in afara Romaniei: una superba, cealalta poate ceva mai putin superba, insa ambele au provocat o explozie de fotografii din aparatul propriu.
Prima dintre ele (desi calendaristic ar fi a doua) ne-a fost oferita mie si sotiei mele de soacra celei din urma (deci a mea mama) si de al meu tata vitreg Jeoff (deci al sotiei mele socru – totul e logic, oarecum), carora le multumesc pentru asta asa cum stiu eu mai bine, si anume prin fotografii (chiar daca nu cu oameni, ca deh dintr-astia tot vedem 🙂 )…
Cum Turcia are o clima destul de diferita de a noastra, vara “lor” incepe ceva mai devreme decat vara “noastra”, asa ca pe perioada celor cateva zile petrecute “la plaja” am avut parte de temperaturi de 30-33 grade, pe cand la Bucuresti temperaturile scadeau brusc si ploua.
Locatia de somn/plaja/si alte distractii a fost hotelul La Mer Kemer, din Kemer (de fapt “orasul” se numeste Goynuk, situat in zona Kemer). Hotelul este vizitat mai mult de rusi, asa ca engleza nu este o limba prioritara pe acolo (iar noi rusa si turca nu prea stim…), insa cumva ne-am inteles cu personalul hotelului. Curtea interioara a hotelului a fost amenajata ca un mic parc (in care poti sa calci pe iarba linistit !) cu umbra suficienta pentru zilele caniculare. Si ca sa nu mai zic ca in fiecare zi cativa ingrijitori aveau cu adevarat grija de parc, de la frunze la gunoaie si evident pana la stropitul cu apa al tuturor pomilor, plantelor si chiar al copacilor.
Oricum, din punctul meu de vedere, chiar si numai parcul respectiv oferea o zona “entomologica” cu o diversitate destul de mare de coleoptere si lepidoptere ! (Deh, fiecare cu intereseul lui 🙂 ).
Sarind deci peste lucruri “banale” cum ar fi orele de plaja, scaldatul in apa superb de transparenta (dar sarata), si mini-croazierele pe langa tarm, incep cu cateva fotografii alese, de pe drumul spre hotel, la hotel si din alte cateva locuri vizitate.
Primele fotografii sunt de pe drumul dintre Antalya si hotel, cu o nava de pirati si o interesanta mini-insula, pe care localnicii au asemanat-o cu o mare broasca testoasa (dintr-un anumit unghi):
Ajunsi la hotel am “facut cunostiinta” cu activitatile locale, inclusiv cu cele de noapte:
A doua zi am cautat “la picior” o regiune “investigata” via Google Earth in apropiere de hotel, regiune ce imi parea foarte interesanta pentru gasirea de specii de nevertebrate, reptile etc…
O harta a zonei (zona incercuita este zona “explorata” mai atent):
Si o panorama de la fata locului:
Zona respectiva am vizitat-o aproape in fiecare zi, uneori chiar de doua ori pe zi, aproape toate speciile fotografiate mai jos fiind gasite aici, ceea ce mi-a demonstrat diversitatea locului.
In restul zilelor am mai avut parte si de ceva “plimbari cu vaporasul” de-alungul tarmului, prin “Golful Cleopatrei” cat si la cateva ruine ale unei cetati.
Iesirea din portul Kemer:
Golful Cleopatrei cu a sa figura sculptata de Natura in stanca (se observa din lateral, in partea stanga a stancii):
Intr-una dintre zile am avut insa si un debut memorabil intr-o activitate mai rara (cel putin pentru noi).
Ne-am hotarat si eu si sotia sa incercam putin SCUBA Diving.
Nu a fost o experienta fara mici probleme tehnice (cum ar fi golirea tubului propriu de aer ori dureri acute in urechea dreapta), insa per total senzatia lasata de prima activitate de acest gen este una inexprimabila in cuvinte.
Cateva fotografii realizate chiar de instructorul nostru (si pentru care evident pretul “experientei” a crescut dramatic), procesate de mine (nu de alta dar originalele nu erau foarte “expresive”):
Cu ocazia asta am reusit sa “comunicam fata-in-fata” si cu cativa pesti, in favoarea lor mai mult, hranindu-i cu paine data de instructor.
Totul a fost superb, desi semnul meu din ultima fotografie nu insemana in limbaj de scafandru “ca totul este OK”, cat mai degraba ca “vreau sa ies”, insa nu asta era mesajul intentionat…:)
Adevaratul semn ca “totul este OK” il puteti vedea in filmuletul de AICI, mai spre final ce-i drept.
Tot dintr-o plimbare cu vaporasul am admirat si zidurile unei cetati aflate chiar pe malul stancos. Folosindu-ma de miscarea vaporului, am incercat o mica animatie pentru a “exprima” tridimensionalismul peisajului (click pe imagine):
Si acum, sa incep cu subiectii nevorbitori intalniti in micul concediu.
Un prim coleopter intalnit chiar pe terasa hotelului, Mylabris variabilis:
Un al doilea coleopter gasit chiar la intrarea in hotel, pe scari, Rhynchophorus ferrugineus:
Un alt coleopter, din nou gasit in perimetrul hotelului, in parcul interior (de asta scriam mai sus ca zona este superba dpdv entomologic !), un destul de mare buprestid (din cele cateva zeci ce zburau in coronamentul pinilor) pe numele sau Chalcophora detrita:
Si acum sa trec la nevertebratele gasite in zona marcata pe harta de mai sus.
Si incep cu cel mai comun paianjen-saritor (salticid) gasit in zona respectiva, pe numele sau Philaeus chrysops. Atat masculi (peste 20 observati in cele cateva zile petrecute acolo) cat si femele (doar doua !). Ca fapt divers specia este intalnita si in Romania, in Dobrogea in special, insa ca dimensiuni cea “otomana” este cu aproximativ 40-50% mai mare decat cea romaneasca.
Personal cred ca este cea mai frumoasa specie de paianjen-saritor de la noi din tara, desi in Turcia situatia sta poate altfel…
Incep cu masculul, ce la astfel de paianjeni este cel mai “dotat” in culori vii:
Si acum femela, cu ale sale culori mai sterse, insa de dimensiuni ceva mai mari:
O alta specie superba de paianjen-saritor gasita in zona cu pricina (doar doi masculi) a fost Thyene imperialis.
Pe langa speciile de mai sus, am mai reusit sa gasim si alte specii de salticizi, unii mai mici, altii mai mari, insa fiecare cu “personalitatea” lui:
Un alt fel de paianjen, desi nu chiar paianjen, din genul Galeodes (solifug), am reusit sa il fotografiez intr-o singura zi (in care am gasit doua exemplare), pentru ca zilele urmatoare sa nu mai am norocul de a gasi nici macar unul ! Denumirile populare sunt oarecum legate de comportamentul sau: “Sun spider” (paianjenul Soarelui), sau “Camel spider” (Paianjenul camila), sunt doua dintre “porecle” si asta pentru ca se gaseste cel mai adesea in desert ori in locuri foarte insorite, nesuportand prea bine temperaturile joase (noaptea sta ascuns in gauri in pamant, sub pietre etc).
Exemplarele gasite de mine sub pietre aveau aproximativ 20 si 25 mm lungime.
De ce sunt asa de interesanti ? Las fotografiile sa spuna mai mult:
Printre alte specii de coleoptere interesante gasite in zona “de lucru”, se numara si un chrisomelid, pe numele sau Dicladispa testacea.
Interesant la aceasta specie sunt spinii dispusi pe cea mai mare parte a corpului (dorsal doar):
O alta specie de nevertebrata pe care am intalnit-o pentru prima data, pe numele sau Libelloides longicornis, sau popular “Ascalaful”.
O alta ruda a speciei de mai sus, a fost fotografiata de sotia mea, fara ca eu sa stiu ce gasise ea acolo. Asta e, cand stai in camp la zeci de metrii unul de altul nu prea stii ce fotografiaza celalalt. Bine totusi ca avem o fotografie la aceasta specie.
Un alt coleopter interesant gasit, un frumos si destul de mare buprestid cu numele Julodis andreae xanthographa.
Pe langa speciile “noi” (pentru mine) am mai dat si de cateva intalnite si pe la noi, cum ar fi Mantis religiosa (“Calugarita”), in stadiul de nimfe:
Si o “musca vanatoare/rapitoare”:
Fluturii au fost ceva mai slab reprezentati (ca numar), cel putin in locatia aleasa de mine, cu cativa Gonepteryx farinosa observati, si alte cateva specii de licenizi.
Insa subiectul “de seama” al intregii perioade ar fi fost Charaxes jasius, unul dintre cei mai frumosi fluturi din Europa. Ce-i drept am fost destul de aproape de trei exemplare mari, chiar foarte aproape de unul dintre ei (la sub 2 metri !), insa nu m-am ales nici macar cu o fotografie. Zborul lor este unul extrem de rapid. Un motiv serios sa ma reantorc in Turcia ar fi re-gasirea acestei specii !
Si sa continui cu ultimile specii intalnite.
Cateva plosnite…
…una destul de des intalnita in regiune:
…alta destul de rara, cu un singur exemplar observat.
Interesant insa aspectul acesteia, cu spini dispusi pe o mare parte din corpul sau:
Printre altele am mai dat si de o lacusta destul de mare…
…o nimfa foarte mica (5mm lungime) de cicada (asezata pe sapca mea)…
…un paianjen maricel cu aspect fioros…
…cat si de mai multe exemplare de “Gargaune de Turcia” (porecla inventata de mine), “sora” celor de Romania, insa cu un nume relevant pentru locatia unde se gaseste: Vespa orientalis.
Nici reptilele nu au fost de uitat, cu un exemplar adult de Testudo graeca:
Si un juvenil:
Insa “cireasa de pe tort” in domeniul reptilelor a fost un exemplar mare (intre 1.6 si 1.8 metrii) de Dolichophis (Coluber) jugularis. Ca sa reusesc sa ii fac macar o fotografie, a trebuit sa muncesc mult, el “zburand” de la nivelul solului pana intr-un arbust, pe crengi situate la peste 3 metrii inaltime (arbustul fiind situat la randul lui pe o movila), in mai putin de 4 secunde ! Desi am incercat sa il scot de acolo pentru a reusi cateva fotografii mai bune, dupa 30 de minute de “lupta psihologica”, sarpele a coborat in interiorul arbustului tepos, intr-o gaura in pamant, unde l-am si lasat cu inca un regret dar si motiv de intoarcere candva in aceasta regiune foarte interesanta.
Deci, singura fotografie mai reusita, cu o expresie de “ura” din partea subiectului (aflat in proces de naparlire – dovada ochii “sticlosi”):
O scurta”lista” a speciilor de insecte gasite, sub forma de colaj (cu insectele capturate si numele lor):
Si la final, o panorama realizata de pe unul dintre vaporasele de mini-croaziera, cu tarmul, hotelurile, si muntii Taurus in fundal, pe scurt regiunea Kemer:
O sa revin si cu un link spre fotografiile sotiei, cu ceva mai multe peisaje…deocamdata sunt in lucru.
Si am revenit cu linkul despre care vorbeam mai sus. Click pe imagine pentru a accesa albumul.
Max
(28 August 2013)
P.S: Multumesc Unchiului pentru identificarile unui mare numar dintre insectele prezentate mai sus.
Turcia… *sigh*
Excelenta vacanta.. excelent post. Mai ales partea cu Scuba. Si insectele, destul de exotice chiar si pentru un necunoscator 😀
Merci Claule, intr-adevar excelenta vacanta. As mai trage o fuga cu prima ocazie, numai bani sa fie 🙂
Insectele, pe langa faptul ca sunt in general de dimensiuni mai mari, au un colorit mult mai viu decat cele “romanesti”. E probabil cel mai apropiat loc in care sa te crezi “la tropice” din punctul asta de vedere.
Foarte frumoase toate pozele, am aflat de site-ul tau dupa ce ai aparut pe alte site-uri cu poza facuta statiei spatiale internationale in fata lunii, de atunci iti urmaresc site-ul si te admir din ce in ce mai mult pentru ceea ce faci.
Fotografiile facute la Iesirea din portul Kemer vor sta o vreme ca background la PC pentru ca sunt minunate.
Bafta in continuare
Multumesc Dacian si ma bucur ca gasesti ceva sa iti placa pe blogul asta. Sper sa fie la fel si de acum inainte.
Si iata o noua premiera mondiala. Astronomul subacvatic.
Frumos. Ca de obicei.
Multumesc Dragos. Din pacate nu am reusit sa vad stele sub apa…(stele de mare evident). Poate data viitoare 😉
OMG! toata viatza mi-a fost frica de paianjeni si iata ca din pozele tale ii gasesc asa de SWEET:) de parca sunt niste catzelusi cu parul cretz:))))