Astrofotografie de prin munti – Iulie/August 2013

Scroll down to content

Nu am mai postat iar de ceva vreme nimic, insa sper sa recuperez macar o parte…

Revin deci acum cu cateva astrofotografii de prin Retezat si de la Cota 1000 (Sinaia) realizate la finalul lunii Iulie si inceputul lunii August.

Incep cu o imagine a nebuloaselor M 8 si M 20, realizata din cadre achizitionate in cateva nopti la finalul lui Iulie de langa Cabana Soarelui (Nucsoara) in Retezat.

Picture saved with settings embedded.

Fotografia este suma a 18 cadre insumand 1 ora si 24 minute de expunere cu Canon 550D (la ISO 1600 si timpi de expunere de la  3 la 6 minute) prin refractorul TS APO 65Q (focala 420mm), cu ghidaj prin cautator 9×50 via PHD.

Urmatorul obiect fotografiat a fost roiul deschis M 11, tot in Retezat, si tot la final de Iulie. Acelasi echipament ca cel utilizat pentru nebuloasele M 8 si M 20, insa am utilizat 17 cadre la ISO 1600 cu timpi de expunere de la 4 la 6 minute pentru un timp total de expunere de 1 ora 24 minute.

Picture saved with settings embedded.

In imaginea de mai sus (in partea stanga) se observa si un al doilea roi deschis (NGC 6704), ambele fiind prezentate mai in detaliu in colajul de mai jos:

m 11 and friend

Urmatorul obiect, tot in Retezat si la final de Iulie fotografiat, a fost roiul globular M 22. Pentru acesta am suprapus 10 cadre la ISO 1600 si 3200, din nou cu acelasi echipament, timpul total de expunere fiind de 41 minute.

Picture saved with settings embedded.

Si acest roi are un “partener” pe cer, si anume globularul NGC 6642, vizibil in dreapta pe imaginea de mai sus. O imagine de detaliu a celor doua obiecte:

globulars

Urmatoarele doua obiecte au fost fotografiate de la Cota 1000 (Sinaia) in noaptea de 2 spre 3 August 2013, din nou cu acelasi echipament cu cel utilizat pentru fotografiile de mai sus.

Primul: nebuloasa Vela (“Veil” in engleza), sau Caldwell 33, doar partea estica. Doar 14 cadre au fost suprapuse, pentru un timp total de expunere de 1 ora 20 minute, la ISO 1600.

Picture saved with settings embedded.

Si o imagine de detaliu:

Picture saved with settings embedded.

Cel de al doilea obiect din acea noapte, si ultimul din acest post, o nebuloasa obscura, cu numele popular “Nebuloasa Sarpele” (“Snake nebula” pe englezeste), sau Barnard 72.

Doar 13 cadre pe un cer “nefast” si un timp total de expunere de 1 ora si 2 minute, la ISO 1600, cu acelasi setup.

Picture saved with settings embedded.

Si cam atat pentru acest post.

Max

4 Replies to “Astrofotografie de prin munti – Iulie/August 2013”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: