Tranzit ISS si alte astrofotografii prin Retezat – Iulie 2013

Scroll down to content

Desi inca nu am terminat de procesat fotografiile pentru un post dedicat primei mele vizite in Retezat pe 2013, postez acum doar partea de Astrofotografie realizata in noaptea de 12 spre 13 Iulie si pe timp de zi in 13 Iulie.

Incep cu partea “de zi”, si anume un tranzit al Statiei Spatiale Internationale peste Soare.

Cu mare mirare si bucurie am avut parte de un astfel de eveniment chiar in perioada in care ma aflam intr-un scurt concediu in apropierea localitatii Nucsoara (Hunedoara) cazat fiind la Cabana Soarelui.

Banda de totalitate a evenimentului a trecut la doar cativa kilometrii de “dormitor”.

Detaliile tranzitului (via site-ul CalSky):

Diametrul unghiular=60.67″

Distanta Statie-observator=458.5 km,

Durata tranzitului=0.58 s,

Data si ora tranzitului la locatia observatorului: 13 Iulie 2013, 13h16m49.4s.

Locatia observatorului:  45°28’58.23″N,  22°55’49.21″E

Echipamentul utilizat: Telescop D=150mm Maksutov (F/12), Canon 550D (achizitie RAW), Astrosolar full aperture filter (ND 3.8), ISO 100, 1/4000s.

Si imaginea (de fapt imaginile, silueta Statiei din primul cadru fiind suprapusa peste imaginea Soarelui din cel de al doilea cadru in care am surprins-o):

ISS large

Si o imagine de detaliu a Statiei:

ISS crop

Si acum, un pic inapoi in timp, cu cateva ore doar, la imaginile de deep-sky realizate in noaptea precedenta tranzitului.

Echipamentul pentru fotografiile de mai jos:

Luneta TS 65Q APO (D=65 mm, F=420 mm), Canon 550D, montura NEQ6 cu ghidaj via PHD prin cautator 9×50 si camera Meade DSI I.

Cu ocazia acestei sesiuni am avut placerea de a realiza imagini cu timpi de expunere de pana la (inclusiv) 10 minute ! Ghidaj bun deci, cel putin pentru mine.

Incep cu nebuloasa obscura “E-ul lui Barnard” (Barnard 142-143).

Imaginea este suma a 10 cadre de cate 6 minute la ISO 3200 si 1600, pentru un timp total de expunere de 1 ora.

Picture saved with settings embedded.

Un al doilea subiect insa nu a dorit sa fie imortalizat, norii negri acoperind regiunea respectiva inainte de a achizitiona un numar decent de cadre. (Fara poluare luminoasa norii apar ca imense pete negre pe fundalul instelat, semn ca locatia respectiva e una buna pentru astrofotografie, ne-afectata deci de poluarea luminoasa !)

Chiar si asa am reusit sa le smulg cativa fotoni celebrelor nebuloase Trifid si Lagoon (M 20 si M 8).

Doar 4 cadre au fost suprapuse, fiecare la ISO 1600 si timpi de expunere de la 2 la 5 minute, pentru un timp total de expunere de doar 15 minute.

Picture saved with settings embedded.

Si ultimul subiect abordat in cele doar 3 ore de cer senin de care am avut parte: galaxia din Andromeda (M 31). Imaginea de mai jos este practic doar un test de ghidaj, asta pentru ca pana m-am apucat sa schimb “tinta” de la M 8 la M 31, apoi sa refac alinierea pentru ghidaj, cativa nori cirrus impreuna cu umezeala din aer (galaxia rasarind in acele momente in spatele unui deal) au facut imposibila achizitia unor cadre cat de cat decente ale acestui obiect.

Asadar imaginea este un test, cu 6 cadre avand timpi de expunere de la 3 la 10 minute, ISO de la 800 la 3200, si un timp total de expunere de 40 minute.

Picture saved with settings embedded.

Imaginea doar ma “atentioneza” spre ce ar putea sa iasa dintr-o sesiune de cateva ore la acest obiect in conditii favorabile (cer curat, obiect mai sus pe cer), ceea ce o sa vad sper intr-o sesiune viitoare.

Max

(23 Iulie 2013)

2 Replies to “Tranzit ISS si alte astrofotografii prin Retezat – Iulie 2013”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: