Cometa PanSTARRS – 20 Martie 2013

Scroll down to content

Seara de seara, cometa PanSTARRS urca tot mai mult pe cer, si apune din ce in ce mai tarziu (nu in multa vreme de acum incolo o sa devina chiar circumpolara, iar pentru cei matinali o sa inceapa sa se vada si dimineata-cam in 3-5 zile, estimez eu).

Avantajele sunt mari: desi magnitudinea cometei e in momentul de fata in scadere (am estimat-o pe 20 Martie la +2), intunecarea fundalului pe care o observam permite vizualizarea din ce in ce mai bine a panopliei de cozi in continua evolutie.

Asa ca, fiecare seara de observatii cu cer curat spre apus (sau in curand fiecare dimineata, spre rasarit) merita fructificata…

Si un prim “fruct” al acestei seri…o imagine mai…artistica, realizata cu luneta de 65mm diametru, in jurul orelor 19:40 T.L. Imaginea este un stack din 22 cadre cu timpi de 30 secunde si ISO 800 si 1600.

Comet PanSTARRS_March20,2013

Si in aceasta seara am reusit sa observam (eu si sotia) cometa cu ochiul liber, destul de usor chiar, cu o coada comparabila in lungime cu diametrul Lunii.

Pentru a arata avantajul fotografiei cu timpi lungi fata de ochiul uman: o comparatie a dimensiunii aparente a cometei cu diametrul aparent al satelitului nostru natural:

Comet PanSTARRS_March20,2013 and Moon

Fotografia Lunii din imaginea de mai sus este realizata cu acelasi setup instrumental, la cateva minute dupa fotografierea cometei.

Pe langa cozile principale de praf observate anterior, de aceasta data am reusit sa pun in evidenta si o alta coada (posibil de Sodiu), mult mai slaba (datorita si transparentei destul de buna a cerului fata de serile anterioare). Aparent, cozile au inceput sa se desfaca, unghiul maxim intre cele mai departate cozi fiind mai mare de 100 de grade.

Un colaj cu imagini procesate special pentru a evidentia anumite cozi:

Comet PanSTARRS_March20,2013_Sodium tail

Si din pacate ultima imagine pentru cateva zile bune (se anunta ploi de durata), cu cometa pe drumul spre apus, undeva in poluarea luminoasa a Bucurestiului:

cometa deasupra Bucurestiului

In ultimile minute ale sesiunii de imagini la cometa, un frumos halou lunar lua forma deasupra capetelor noastre.

Si cine are lentila Fish-eye are si cum sa il prinda frumos in cadru (evident nu eu 🙂 ):

LunarHALO_stack_Teodorescu_Eliza

Imaginea de mai sus e un stack din 20 de cadre.

Un mini-timelapse aici, si un alt timelapse de aceasta data cu apusul cometei aici ambele realizate de acelasi alt autor (tot evident nu eu).

Max

(22 Martie 2013)

 

 

6 Replies to “Cometa PanSTARRS – 20 Martie 2013”

    1. Mersi Luci. Mai stiu o gramada de imagini asemanatoare ;), insa intr-adevar am avut ceva noroc cu transparenta cerului. PanSTARRS e categoric o cometa ce merita urmarita…

  1. Bune fotografiile. Şi filmuleţele la fel, felicitări. Astăzi merg din nou la observat, sper să am parte de cer vestic senin. Am ieşit deja de patru ori până acum la observat cometa, dar… nimic.

    1. Mersi Iulian. Trebuie sa ai rabdare cu cometele astea “de apus” ori “de rasarit”. Pana la urma o sa ai noroc sigur, mai ales ca in curand o sa stea pe cer toata noaptea. Apropo, deja ai ceva sanse sa o vezi si dimineata.

    1. Mersi Sabin. Intr-adevar e reconfortant sa mergi cu cineva la observatii, si mult mai reconfortant cand e vorba chiar de familie. Sunt unul dintre norocosi 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: