Continui cu posturi cu tematica “naturista”.

De data asta o sa ma refer pe scurt la o excursie in Canaraua Fetii, Dobrogea.

Motivatia personala pentru aceasta drumetie a fost sa regasesc vipera-cu-corn si sa realizez cateva fotografii mai…speciale.

Din pacate, in pofida a cateva ore bune de cautari, nu m-am ales decat cu orgoliul ranit, si asta pentru ca singurul exemplar gasit, un juvenil de aprox 20 cm lungime, a “scapat atentiei” ascunzandu-se intr-o crevasa a peretilor calcarosi.

Totusi, cateva fotografii ale Faunei locale tot am reusit.

Primele prezinta starea generala “la fata locului”, cu albinareii omni-prezenti si peisajul primavaratic “de Canara”:

peisaj 2

peisaj 1

pano cfapr12

Primele necuvantatoare intalnite au fost cateva omizi.

Unele apartinand genului Melitaea:

omizi melithaea

Alta, genului Catocala.

Acest superb exemplar l-am gasit cu totul intamplator uitandu-ma pe scoarta unui copac dupa urme de cerambicizi, fiind perfect camuflata pe scoarta. Doar miscarea ei a dat-o de gol.

omida cato 2

omida cato 1

omida cato 3

Cum de vipere nu am avut noroc, macar a doua “tinta” pe ziua respectiva a fost prezenta si “a si stat la fotografie”.

Ma refer la cativa salticizi (paianjeni-saritori).

Primul exemplar, este o femela de Carrhotus xanthogramma, ai carei masculi i-am gasit la ceva departare, insa nu am mai avut rabdarea de a-i fotografia (fiind foarte…agitati).

sari 1

pai sar 2

A doua specie este motivul secundar pentru care am ales ca destinatie Canaraua Fetii in ziua respectiva: Philaeus chrysopus. In opinia mea este cel mai frumos paianjen-saritor de la noi din tara.

pai sar 3

pai sar 4

pai sar 5

Pe langa speciile de primavara, ce “activeaza” si pe timpul verii, mai sunt prezente si unele cu forma sezonierea diferita, cum ar fi Arachnia levana levana, ce primavara prezinta coloritul din imaginea de mai jos (forma levana), pe cand vara-toamana are un colorit negru-cu-alb (forma prorsa).

arach lev

Mergand spre Nord, ajungem la o locatie ce pana in 2011 oferea privirii un peisaj salbatic (in afara de campurile cultivate, bineanteles).

Din pacate, incepand din 2012 o constructie “mirifica” se inalta pe dealul cu vedere spre grotele din peretii de calcar: o biserica ce a uitat probabil ca “locatarii de drept” din rezervatia “Canaraua Fetii” nu au auzit de Dumnezeu, iar slujba de Duminica nu face decat sa le “streseze” timpanele si implicit modul de viata.

Deh, Homo sapiens destructivus a ajuns si aici, la Canara.

biserica

“Vizavi” de locasul religios, adevaratele “cladiri” de credinta (pentru alte specii de pe acest Pamant) privesc intristate spre dealul vecin.

peisaj 3

La baza acestor pereti de calcar, testoasele dobrogene (Testudo graeca) isi fac planuri pentru viitoarele case:

testoase 1

testoase 2

testoase 3

E posibil ca nici “in gaura de vipera” sa nu mai fie scapare pentru ele in urmatorii ani, cand asa zisii “credinciosi” cu lanturi de aur si SUV-uri or sa vina sa petreaca “vizavi” jumatate de ora la biserica si 3 ore la gratare si mult alcool…

Sa vedem ce gasim la Canaraua Fetii in 2013…

Max

(27 Ianuarie 2013)

2 Replies to “Canaraua Fetii – 29 Aprilie 2012”

  1. Fotografiile realizate în drumeția din 2012, pot fi urmărite într-o prezentare youtube aici:

    Regret sincer că v-am mâhnit prin prezentările neadecvate. Aș fi putut evita acest deznodământ dacă v-aș fi putut înainta anticipat proiectul prezentării.
    În consecință, nemaiputtând să vă ”secondez” prin toate celelalte ”expediții fotografice”, vă asigur în continuare de reala mea admirație pentru ceea ce faceți și cum faceți.
    Cu respect
    Condor

    1. Fara mahnire ! Nu sunt mahnit, doar ca sunt de parere ca mai important decat omul este subiectul; de aceea sunt de parere ca e mai bine sa punem accent pe munca omului si nu pe numele sau…
      Respect maxim pentru munca depusa ! Incercati sa mai culegeti si alte imagini de la alti autori pentru a realiza prezentari mai “stufoase”.
      Eu sper sa ajung din nou in aprilie anul acesta, undeva dupa 20 ale lunii daca ma tin banii si am si timp.
      Cu deosebit respect,
      Max

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: