Jupiter si Venus – 23 August 2012

Scroll down to content

In dimineata asta am avut in sfarsit parte de un seeing acceptabil spre bun pentru a face ceva imagini planetare.

Subiectele abordate: Venus si Jupiter, cei doi astrii stralucitori ai cerului de dimineata.

Incep cu Jupiter, pe discul caruia am reusit sa surprind cateva detalii mai fine, cel putin fata de  sesiunea anterioara de pe 14 August.

Cele doua imagini din colajul de mai sus sunt realizate prin doua filtre diferite, si anume unul care taie regiunile UV si IR ale spectrului lasand doar domeniul vizibil, si al doilea care lasa doar IR-ul sa treaca, mai exact o zona centrata pe 685 nm.

Pentru a observa mai eficient diferentele de detaliu vizibile prin cele doua filtre, postez si o animatie realizata din aceleasi doua imagini (click pe imagine). Rotatia planetei este si ea vizibila, intervalul dintre cele dou 12 minute.

Cel de al doilea subiect abordat a fost Luceafarul de dimineata, prea-frumoasa Venus.

Cum ultima data cand am “tintit” spre aceasta planeta am avut placuta surpriza de a observa atat vizual cat si cu ajutorul camerei CCD ceva detalii (nori mai exact) pe discul sau, am decis ca de aceasta data sa scot de la naftalina cealalta camera CCD ce nu are filtru UV/IR cut gata montat in fata senzorului.

Pentru a putea observa in ceva mai bune conditii norii din atmosfera planetei e nevoie de filtre speciale care sa lase doar lumina UV sa treaca spre senzor, insa cum eu nu posed (inca) un astfel de filtru, am zis sa testez un simplu filtru fotografic albastru (Wratten 80A mai exact) pentru a “simula” oarecum apropierea de zona UV a spectrului. Norocul a facut ca acest filtru chiar sa permita (din nou si vizual !) observarea mult mai bine a norilor planetei.

Dovada:

Asa cum se vede in imaginile de mai sus, chiar daca filtrul utilizat nu a fost unul “specializat” pe UV, detaliile din atmosfera planetei sunt usor vizibile, pe cand in zona de IR a spectrului, discul lui Venus ramane “impenetrabil”.

Pana o sa reusesc eu sa achizitionez un filtru UV-Venus (care e foarte scump) o sa raman la “ce cunosc” adica “amaratul” filtru albastru…

Max

(23 August 2012)

Imaginile cu planeta Jupiter apar si pe siteul ALPO Japan Jupiter section AICI.

Imaginea cu planeta Venus apare si pe siteul ALPO Japan Venus section AICI.

 

UPDATE (24 August 2012)

Am facut si o mica animatie realizata din imaginile rezultate din 3 filme, imagini incepand de la 02:35 U.T. si terminandu-se la 02:43 U.T., deci 8 minute de rotatie. Animatia este accelerata la 15 fps pentru a putea “suprapune mental” mai usor detaliile din cele trei imagini, realizate in conditii diferite de seeing. (Click pe imaginea de mai jos)

Mai nou am revenit si la a ma mai “juca” un pic cu softul Winjupos, un soft excelent pentru multe lucruri printre care generarea de efemeride ale planetelor, calcule de pozitii pe discurile lor, si pre-procesare/aliniere/derotire. Plus proiectii geometrice pentru harti. O gramada de lucruri utile ce sa mai…

Si pentru ca se anunta un an cel putin interesant pentru observatii ale planetei Jupiter, cu planeta pozitionata destul de sus pe cerul Romaniei, am zis sa fac si eu cateva astfel de harti in eventualitatea urmarii catorva dintre detaliile mai interesante. Evident ca cele prezentate mai jos sunt oarecum in “joaca” realizate, si asta pentru ca detaliile pe discul planetei nu sunt chiar “fine”. Insa nu strica un pic de antrenament:

O harta in proiectie cilindrica:

Si harti ale polilor:

Max

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: