Desi mai am o gramada de postat din proaspatul-incheiat concediu, “imi fac acum putin timp” pentru a posta cele mai “proaspete” imagini planetare realizate in dimineata zilei de 14 August cu telescopul C 11 si camera DFK 21 AU01.AS.
Prima din serie este cea cu planeta Jupiter, realizata in conditii nefavorabile (ca de altfel toate imaginile din acea zi) in Seeing de 3-4/10:
Urmatorul subiect insa mi-a mai ridicat moralul, in sensul ca am obtinut detalii pe “suprafata” sa.
E vorba despre planeta Venus, cu a sa atmosfera impenetrabila. Se stie ca pentru a putea observa detalii (nori) in atmosfera venusiana este nevoie de anumite tipuri de filtre, in special de cele care sa lase sa treaca ultravioletele, adica undeva intre 300-400nm. Cum nu detin un astfel de filtru, sansele mele de a obtine o imagine a acestei planete se limtau doar la faza aparenta, de patrar la momentul respectiv.
Insa, asa cum am observat mai tarziu si vizual direct la ocular, am reusit sa surprind cateva detalii generale pe discul luminos:
Desi sunt 100% sigur ca aceste detalii (mai putin culorile, surpasaturate intentionat pentru a mari contrastul) sunt reale, astept o dimineata cu seeing mai bun pentru a le pune in evidenta cat mai bine posibil.
Si, daca era “prin zona”, am “tintit” putin si spre Luna, aflata intr-o agitatie continua din cauza altitudinii mici si implicit turbulentei atmosferice enorme:
In imaginea de mai sus sunt vizibile detalii ca: anomalia Reiner Gamma, craterul Hevelius, domurile Marius etc.
Am scris mai sus ca era “prin zona” deoarece Luna si Venus au format un frumos “cuplu distant” in aceasta dimineata, asa cum se vede si in fotografia de mai jos:
Max
(15 August 2012)