Ocultarea planetei Jupiter de catre Luna – 15 Iulie 2012

Scroll down to content

Inca un eveniment astronomic rar. De aceasta data corpul ceresc mai “mare” (aparent !) a trecut “peste” corpul ceresc mai “mic” (din nou aparent doar !).

Luna a eclipsat/ocultat planeta Jupiter si satelitii sai in dimineata zilei de 15 iulie, undeva intre orele 04:25–05:25 T.L.

Impreuna din nou cu sotia ne-am deplasat la 6km sud de casa, in apropierea localitatii Dumitrana (Ilfov) pentru a asista la acest spectacol ceresc.

Inarmat cu telescopul C 11, luneta ED 80mm, camera DBK,  Canon-ul 550D si montura NEQ 6 am reusit sa capturez cateva secvente memorabile (pentru noi cel putin).

De aceasta data nu mai mentionez si timpul pe imagini pentru ca vreau sa prezint fenomenul in sine asa cum ne-a aparut noua atat prin oculare cat si pe ecranele aparatelor/laptopului. “Timeless” pe englezeste.

Incep cu cateva imagini realizate prin luneta de 80mm.

1. Luna si Jupiter cu satelitii sai inainte de inceperea ocultatiei. Imaginea este un singur cadru.

2. Luna si Jupiter inainte de eveniment. Imaginea este de tip High Dynamic Range fiind compusa din 7 cadre cu timpi diferiti de expunere pentru evidentierea atat a luminii cenusii cat si a zonelor aflate pe partea luminoasa a discului lunar.

3. Continui cu o imagine realizata prin telescopul C 11 inaintea primului contact. Imaginea este o suprapunere a 15 cadre.

4. Probabil cea mai buna metoda de a aminti/prezenta un astfel de fenomen este realizarea unui film. Ceea ce am si facut, tot cu telescopul C 11 si camera DBK 41. La linkul urmator este postata “ascunderea” discului jovian in spatele Lunii, adica primul si al doilea contact. Merita vizualizat la rezolutia maxima ! Filmul este accelerat pentru a elimina aparent putin din efectele distructive ale turbulentei atmosferice, cat si pentru accentuarea evenimentului prin evidentierea deplasarii mai rapide a Lunii in cadru.

FILM OCULTATIE LUNA-JUPITER / INTRAREA

5. Totusi, am procesat separat si cateva din cadrele filmului, pentru o vizualizare “de ansamblu”:

6. In timpul “totalitatii”, cand discul planetei Jupiter era ascuns privirilor noastre, am admirat putin cerul si crepusculul de dimineata. In fotografia urmatoare sub Luna se afla planeta Venus, iar la dreapta acesteia steaua Aldebaran din Taurul impreuna cu roiul de stele Hyadele.

7. Am asteptat apoi iesirea primului dintre satelitii jovieni din spatele Lunii, semn ce ne-ar fi avertizat si asupra aparitiei planetei Jupiter. Am reusit sa achizitionez un film mai “dramatic” al acestei iesiri, surprinzand si aparitia satelitului Io din spatele Lunii cu cateva secunde inainte de aparitia planetei (in film, inca de la inceput este deja prezent satelitul Europa). Iesirea planetei este mult mai dramatica in aspect decat intrarea, cel putin asa  ne-a parut in timp ce o vizualizam “live” pe ecranul laptopului.

FILM OCULTATIE LUNA-JUPITER / IESIREA

8. Evident ca si din acest film am selectat cateva momente, mai exact 10 imagini media a cate 16 cadre individuale, separate ca interval de timp de aproape 4 secunde. Se observa astfel “rapiditatea” fenomenului.

9. Si o ultima imagine a evenimentului, realizata din nou cu luneta de 80mm, la cateva minute dupa ultimul contact, cand deja lumina diminetii facea tot mai grea identificarea vizuala a planetei Jupiter in apropierea Lunii.

Superb eveniment !

Cand e urmatorul ? 🙂

Max

(16 Iulie 2012)

UPDATE (18 IULIE 2012):

Am reusit sa mai procesez doua imagini din acea memorabila dimineata.

Prima, la planeta Jupiter si doi dintre satelitii sai. Imaginea este un stack a 600 cadre. Restul detaliilor pe imagine. Este prima imagine personala de la aceasta aparitie, in care se observa schmbari majore in aspect ale  SEB-ului (Southern Ecuatorial Band-banda ecuatoriala sudica).

A doua imgine procesata prezinta zona Vallis Schroteri in apropierea terminatorului. Am pastrat culorile originale pentru ca dau o impresie mai “naturala” a suprafetei lunare si augmenteaza dramatismul peisajului. Imaginea este realizata tot cu telescopul C 11 la F/10 si camera DBK 41, si este media a 300 cadre in Seeing de 3/10.

UPDATE (19 Iulie 2012):

Unul dintre “Senior Contributing Editor” al revistei Sky and Telescope, si anume Kelly Beatty, mi-a cerut permisiunea de a posta pe site-ul revistei una dintre imaginile de mai sus in cadrul unui mic articol legat de acest eveniment. Pe langa mentionata imagine proprie, se mai gasesc in respectivul articol si alte doua fotografii ale evenimentului realizate tot de romani. Articolul se gaseste aici:

http://www.skyandtelescope.com/observing/home/162968686.html

Thank you Kelly !

Max

UPDATE (30 Iulie 2012):

Imaginea cu zona Vallis Schroteri de pe Luna a aparut ca LPOD-ul zilei de 21 Iulie 2012.

Thanks Chuck !

4 Replies to “Ocultarea planetei Jupiter de catre Luna – 15 Iulie 2012”

  1. Geniale fotografii ! Sincer nu stiam de evenimentul asta, si arata extraordinar ce a iesit. Oarecum ireal sa vezi Jupiter cu “puii” langa discul lunar (imaginea 2).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: