Postul asta se merita citit doar daca aveati de gand sa achizitionati/utilizati un soft pentru suprapunerea fotografiilor macro cu plane diferite de focalizare, sau daca va pasioneaza macrofotografia in general.

Am inceput utilizarea unui nou soft pentru stacking in supermacrofotografie. E vorba de Zerene Stacker, un soft peste care am mai dat in urma cu ceva ani dar care la vremea respectiva nu era atat de elaborat si eficient cum a ajuns acum. Desi am cumparat deja licenta de Helicon Focus, pot sa spun ca acest “nou” soft isi face treaba mult mai bine la functia stack decat cel pe care il detin deja. Urmeaza evident achizitionarea lui, pentru ca momentan folosesc doar o varianta “trial” valabila 30 de zile.

Si un prim rezultat, o imagine realizata din doar 64 de fotografii, prezentand un subiect interesant vizual dar foarte enervant in Natura: taunele (in cazul de fata fiind vorba de specia Tabanus lunatus). Dimensiunea capului (la extremitati: 5mm).

Urmeaza o reeditare/reprocesare/repostare a imaginilor anterioare cu detalii “faciale” ale diferitelor insecte si paienjeni fotografiati si postati pe blogul asta. Diferenta o sa fie notabila in ceea ce priveste detaliile si conturul lor cel putin.

Verdictul propriu: Zerene Stacker= da, Helicon Focus=nu ! Cel putin pentru stacking=ul fotografiilor macro.

Max

(30 Iunie 2012)

2 Replies to “Taunele – 30 Iunie 2012”

    1. Mersi Bogdan. Din “pacate” pot sa zic, pentru mine e foarte usor sa prind astfel de tauni, pentru ca sunt foarte atrasi de caldura emanata de masina mea neagra, si nu stau doar in afara ei, ci mai si intra in interior cand deschizi usile. Am avut anul trecut in masina un intreg roi de astfel de muste, pe putin 15, lasand usa deschisa doar 20 de secunde. Asta pe caldurile foarte amri din luna iulie, in interiorul Padurii Comana. Specia de aici e una medie ca dimensiuni.
      Intr-adevar Zerene e “the best of the best of the best”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: