Soarele in H-alfa – 30 Mai 2012

Scroll down to content

De multi ani imi doream sa observ protuberantele solare si sa realizez imagini ale acestor schimbatoare detalii aflate la marginea discului solar. Lungimea de unda in care se pot observa aceste fenomene a fost insa intotdeauna prea departe de mine, atat tehnologic cat si financiar. De curand insa am imprumutat de la Adi Sonka un telescop solar Coronado PST pe care am avut imensa placere de a-l testa in cursul unei zile cu cer acoperit de nori in proportie de 90%. Singura fereastra intredeschisa spre Soare mi-a permis vizualizarea sa continua pentru nu mai mult de 30 de minute. Timp suficient atat pentru a observa vizual protuberante si alte fenomene de la suprafata Soarelui, cat si pentru a realiza cateva imagini.

Prima imagine este realizata cu Canon-ul 550D si barlow 2.5x, si prezinta discul intreg al Soarelui cu diferite detalii ca filamente si regiuni active:

Imaginea in sine nu este foarte clara din simplul fapt ca nu reuseam sa focalizez perfect pe ecranul aparatului. Probabil emotiile au fost de vina :).

O a doua imagine prezinta doar un detaliu ce-i drept foarte semnificativ: o mare protuberanta. Imaginea este de aceasta data realizata cu un barlow 2.5x si camera DBK 41 AU02.AS, si este media a 250 de cadre selectate manual dintr-o serie (.avi) de 1800 cadre.

Si un colaj realizat din cele doua imagini de mai sus, prezentand pozitia protuberantei pe discul solar:

La linkul urmator am postat si un mic filmulet alb-negru realizat din cadre achizitionate cu camera DBK:

Protuberanta solara-film

Dupa un first-light personal al acestui mic instrument, si in conditiile atmosferice de la fata locului, pot sa spun ca imaginile (atat digitale cat si la ocular) prezinta detalii solare foarte interesante, ceea ce ma face sa “muncesc” PST-ul la greu zilele urmatoare; evident daca si vremea o sa imi permita.

Max

(31 Mai 2012)

2 Replies to “Soarele in H-alfa – 30 Mai 2012”

    1. Si eu am fost profund impresionat de “ce se paoate vedea” cu un instrument asa de mic si portabil: o mare sfera de plasma rosie :d
      Ma bucur ca iti plac 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: