AR 1476 -Lucky shot – 12 Mai 2012

Scroll down to content

In Astrofotografia planetara/lunara/solara, termenul “Lucky-shot” (in traducere cu relevanta pentru Astrofotografie: “fotografia norocoasa”) este folosit in cazul unui singur cadru foarte bun dintr-un pachet de mii ori zeci de mii de cadre, cu definitie (ori rezolutie) foarte buna.

Acest “principiu” l-am folosit si eupe 12 Mai, cand am achizitionat imagini la gigantul grup de pete solare AR 1476.

Cadrul de mai jos este selectat dintr-o serie de 7000 de cadre achizitionate cu telescopul C 11, filtru solar Baader ND 3.8, camera DBK 41 AU02.AS cu filtru UV/IR cut, barlow TeleVue 2.5x, la o distanta focala rezultanta de 7 metrii !

Seeing-ul mediu a fost de 3-4/10, insa cateva momente “norocoase” de seeing 6-7/10 m-au determinat sa caut un singur cadru ceva mai bun.

Imaginea este procesata in Photoshop, si colorata artificial.

Si varianta alb-negru:

Momentan sunt in plin proces de prelucrare a pachetului respectiv de imagini, si sper sa pot scoate ceva un pic mai bun, chiar daca la o prima parcurgere a cadrelor am vazut ca nu sunt mai mult de 20-25 cadre asemanatoare celui de mai sus.

Ca termen de comparatie a rezolutiei (evident mult mai buna fata de rezolutia din imaginile de mai sus), la linkul urmator este prezentata o imagine realizata cu un telescop solar (dedicat) de 1 metru diametru ( The Swedish 1-m Solar Telescope din La Palma), ce beneficiaza si de optica adaptiva:

http://astronomy.neatherd.org/Swedish%20sunspots1.jpg

Max

(13 Mai 2012)

UPDATE 1:

Tot uitandu-ma stupefiat la imaginea realizata de telescopul solar Suedez de 1 metru, m-am gandit sa reprocesez si eu imaginea mea “norocoasa” mai aproape de aspectul imaginii suedeze.

Rezultatele, atat color cat si alb negru, sunt mai jos:

In zona in care granulatia este supraexpusa (imediat deasupra petei principale) cred ca va avea loc o eruptie; intensitatea diferita a acelor granule nu se datoreaza deformarii imaginii (din cauza turbulentei) si nici procesarii mele (aceasta fiind realizata uniform pe toata imaginea). Cert este ca temperatura zonei respective este mai mare decat a zonelor invecinate.

 

UPDATE 2:

Imaginile de mai sus au aparut listate si la SpaceWeather aici:

http://spaceweather.com/archive.php?view=1&day=15&month=05&year=2012

http://spaceweather.com/submissions/large_image_popup.php?image_name=Maximilian-Teodorescu-AR-1476-lucky-shot-color_1336940805.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: