Constelatia geostationara ASTRA – 6 Mai 2012

Scroll down to content

Cum de cativa ani nu am mai acordat timp satelitilor geostationari, ei bine in noaptea de 6 spre 7 mai am iesit la o sesiune de fotografiere a Constelatiei ASTRA, formata din 6 sateliti.

Desi acest tip de sateliti (geostationari) se comporta exact cum le spune si numele, adica stau intr-un singur loc deasupra Pamantului, mai mult sau mai putin fix, gasirea lor nu este o treaba foarte usoara. Folosind efemeridele CalSky, si anticipand ora la care o sa am montat echipamentul la locul de observatii, am reusit dupa aproximativ 20 minute de cautari sa gasesc gruparea Astra 19E (folosind metoda cautarii “din stea in stea”, si sincronizarea cu momentul deplasarii aparente a stelelor pe langa satelitii in cauza). Au urmat 2 ore de fotografie pentru a putea observa deplasarea (foarte lenta si de mica amploare) a celor 6 sateliti pe orbitele lor. Pe doi dintre ei i-am observat chiar in momentul elongatiilor maxime (fata de centrul orbitelor). Pe langa gruparea ASTRA 19E, am reusit sa mai surprind si un alt satelit geostationar (neidentificat), aflat ceva mai la est de acestia.

Echipament folosit: Refractorul ED 80mm la F/6.3, Canon 550D la iso 1600, si expuneri de 25 secunde.

Prima imagine, reprezentand un singur cadru, cu gruparea Astra in centru si satelitul neidentificat la marginea din stanga:

Mai jos o animatie din 90 de cadre realizata in intervalul orar 22:30-23:13 T.L., in care se observa deplasarea satelitilor. Toate cadrele au avut timpul de expunere de 25 secunde. Iluminarea graduala ce apare spre final se datoreaza “apropierii” Lunii de campul in care se aflau satelitii.

Si pentru a evidentia cat de cat forma orbitelor satelitilor, am realizat si o imagine rezultata din suprapunerea a 168 cadre obtinute intr-un interval de 73 minute:

In urmatoarea sesiune pe care o sa o dedic acestor sateliti, sper sa am rabdare sa achizitionez imagini mai bine de 3 ore pentru a avea la final o forma mai exacta a orbitelor acestora.

Nu o fi stiintific nici artistic sa faci imagini la sateliti geostationari, insa are totusi un aspect interesant.

Max

(12 Mai 2012)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: